duminică, mai 19, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

VIDEO. Două istorii cu refugiați ucraineni, cărora Soroca le-a devenit a doua casă

Acasă Articole Social-economic VIDEO. Două istorii cu refugiați ucraineni, cărora Soroca le-a devenit a doua...

De la începutul războiului din Ucraina, peste 400 de refugiați au beneficiat de asistență juridică și consultații psihologice oferite de Centrul de Resurse pentru Tineret „DACIA” din Soroca.

***

Galina, refugiată din Ucraina: „Timpul trece mai repede dacă ai ocupație și nu stai să aștepți”

„Aveam un serviciu bun. Mergeam la sala de forță, la bazin. Până într-o dimineață, când m-am trezit de la zgomotul exploziilor. Nu puteam să cred că se întâmplă cu adevărat. Am luat cu mine ce am reușit, foarte puține lucruri. E trist. Toată viața [părinții mei] au lucrat ca să cumpere un apartament, și acum…”.

Așa își începe povestea Galina care împreună cu familia sa au plecat din Ucraina încă în primele zile de la începutul războiului. Și-au găsit refugiul în Republica Moldova, la Soroca, unde li s-a oferit o locuință temporară și produse alimentare, de igienă și medicamente.

Cu ajutorul Centrului de Resurse pentru Tineret „Dacia”, Galina a obținut codul numeric personal și astfel s-a angajat la o fabrică de confecții din localitate.

„Am lucrat contabilă șapte ani. M-am gândit că trebuie cumva să câștig bani. Și timpul trece mai repede, dacă ai ocupație și nu stai să aștepți. Toți m-au compătimit, m-au ajutat, mi-au explicat, mi-au arătat ce să fac”, spune Galina.

Nicolae, refugiat din Ucraina: „Copiii ne-au convins să plecăm”

foto: md.undp.org

Nicolae și soția sa s-au refugiat temporar în Moldova, de unde speră să ajungă în străinătate, la copii. Au luat această decizie după ce au stat mai bine de trei săptămâni în subsolul blocului în care locuiau. Bărbatul își amintește dimineața de 24 februarie:

„Exploziile erau atât de puternice încât se mișca clădirea și nu puteai sta locului. Nu doar sticlele de la geam, dar toată clădirea se cutremura. Foarte multe case au fost distruse. Eram nevoiți să stăm mai mult în subsol, unde era rece și umed. Copiii ne-au convins să plecăm. Nu m-am gândit că, ajungând la vârsta de 72 de ani, voi fi nevoit să plec din orașul în care am trăit toată viața.”

Bărbatul avea pașaportul expirat și a beneficiat de suport juridic la perfectarea acestuia, din partea Centrului de Resurse pentru Tineret „Dacia” din Soroca.

Centrul de Resurse pentru Tineret „DACIA” este membru al Platformei regionale de dialog pentru acces la justiție, susținută de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Suediei.

„Mă deplasez în fiecare zi la cele două centre de plasament acreditate în raionul Soroca. Au fost oferite consultații juridice cu privire la statutul de refugiați, azil, pașapoarte pentru animăluțe, acte de vaccinare”, afirmă Tatiana Vicol, juristă.

Platformele regionale de dialog vor angaja patru refugiați: un psiholog și un lucrător social la Soroca și un psiholog și un jurist la Criuleni.

„Sperăm să găsim aceste două persoane care vor oferi consiliere psihologică refugiaților în limba ucraineană, inclusiv un pedagog social care să facă activități cu copiii și tinerii”, spune Stela Babici, directoare, CRT „DACIA”, Soroca.

Articol marca PNUD Moldova 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -