sâmbătă, mai 18, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Programul de ajutor social va fi reformat. Indemnizațiile de șomaj vor fi reduse gradual

Acasă Regiuni Chișinău mun. Programul de ajutor social va fi reformat. Indemnizațiile de șomaj vor fi...

Programul de ajutor social, prin care statul susține categoriile vulnerabile ale populației, va fi reformat, astfel ca mai mulți cetățeni să beneficieze de ajutor de la stat. În același timp, reforma propune aplicarea unui mecanism de stimulare a angajării persoanelor vulnerabile apte de muncă.

În R. Moldova locuiesc cca 120 mii de familii extrem de sărace și doar 26% din numărul acestora beneficiază de suport din partea statului. Odată cu implementarea reformei, Programul de ajutor social va acoperi un număr mult mai mare de familii defavorizate.

Reforma își propune să crească ponderea familiilor cu copii care au acces la Program, prin majorarea venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil și a plafonului de eligibilitate a veniturilor pentru salariații cu copii. Din cele 20% cele mai sărace gospodării din țară, fiecare a doua este o familie cu copii. Ponderea familiilor cu copii în totalul beneficiarilor de ajutor social reprezintă doar 37%.

Reforma propune reducerea graduală a cuantumului ajutorului social și limitarea duratei aflării șomerilor în Program. Astfel, se urmărește stimularea încadrării persoanelor apte de muncă, care sunt beneficiare de ajutor social. În prezent, ponderea șomerilor incluși în Program este destul de mare – din cei 28,2 mii de șomeri înregistrați în 2021, aproape opt mii erau beneficiari de ajutor social în decembrie 2021.

Reforma introduce alte câteva modificări: diferențierea mărimii venitului lunar minim garantat în cazul persoanelor cu dizabilități în dependență de gradul de dizabilitate stabilit.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -