vineri, septembrie 22, 2023
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Autoritățile anunță compensații majore consumatorilor non-casnici de gaze

Acasă Regiuni Chișinău mun. Autoritățile anunță compensații majore consumatorilor non-casnici de gaze

Consumatorii non-casnici – persoanele juridice – cu un consum sporit de gaze în procesul de producție vor beneficia de compensații pentru perioada ianuarie – martie 2022.

Decizia a fost aprobată de Comisiei Situații Excepționale (CSE).

Compensația va constitui 100% din diferența în urma majorării prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, dar nu mai mult de 1,5 milioane lei per consumator. Din suma compensată se va exclude compensarea pentru primii 500 m.c. consumați lunar pentru care a fost efectuată compensarea conform dispoziției CSE de la 1 februarie a.c.

Compensațiile vor fi oferite consumatorilor noncasnici care procură de la furnizorii de gaze naturale, activează în domeniile enumerate mai jos, și ale căror plăți pentru gazele naturale (fără TVA), consumate lunar, reprezintă cel puțin 5% din volumul de vânzări din luna respectivă.

Pentru a beneficia de compensare, consumatorii non-casnici cu consum sporit de gaze naturale în procesul de producție vor depune cerere pe proprie răspundere prin intermediul portalului www.servicii.fisc.md. Portalul va conține o secțiune dedicată pentru completarea solicitării.

Domeniile care cad sub incidența deciziei CSE:

Cultivarea legumelor și a pepenilor, a rădăcinoaselor și a tuberculilor; Creșterea păsărilor; Prelucrarea și conservarea fructelor și a legumelor; Fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor; Fabricarea produselor de morărit, a amidonului și a produselor din amidon; Fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie; Fabricarea macaroanelor, tăiţeilor, cuş-cuş-ului (cous-cous) şi a altor produse făinoase similare; Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor; Fabricarea de covoare şi mochete; Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu excepţia articolelor din blană; Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte prin tricotare sau croşetare; Tăbăcirea şi finisarea pieilor; Fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie şi a articolelor de harnaşament; prepararea şi vopsirea blănurilor; Fabricarea încălţămintei; Fabricarea sticlei şi a articolelor din sticlă; Fabricarea materialelor de construcţii din argilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -