miercuri, mai 22, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Ce au declarat la Chișinău președinții Maia Sandu și Klaus Iohannis

Acasă Articole Altele Ce au declarat la Chișinău președinții Maia Sandu și Klaus Iohannis

Președinta Maia Sandu a avut azi, la Chișinău, o întrevedere cu omologul său român, Klaus Iohannis. Aceștia au făcut declarații într-o conferință de presă comună. Cei doi șefi de stat s-au referit la războiul din Ucraina, ajutorul României acordat R. Moldova în criza refugiaților, susținerea parcursului european al Chișinăului, după depunerea cererii de aderare la UE de către R. Moldova, informează Jurnalist.md.

Maia Sandu a declarat că R. Moldova a „condamnat ferm” din primele momente agresiune Rusiei asupra Ucrainei și a acordat imediat ajutor ucrainenilor refugiați. Sandu a declarat că prin Moldova au trecut circa 340.000 de refugiați, dintre care circa 100.000 rămân în Moldova.

„Asistăm la o adevărată dramă umană”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a vorbit despre gradul înalt de implicare a cetățenilor moldoveni în a le întinde o mână de ajutor oamenilor din țara vecină.

Maia Sandu a mulțumit României pentru deschiderea „coridoarelor veri” pentru refugiați, pentru ajutoarele umanitare oferite.

Președinta a numit relațiile cu România „excelente” și a declarat că se dorește avansarea pe proiecte de interconectare infrastructurală și energetică.

Maia Sandu a amintit că R. Moldova a depus la 4 martie cerere de aderare la UE. „Mizăm pe susținerea României pentru acceptarea cererii R. Moldova”, a declarat Sandu, menționând că autoritățile de Chișinău solicită sprijinul României în ceea ce privește deschiderea piețelor europene pentru produsele moldovenești.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la rândul său, că „România este alături de R. Moldova și de toi cetățeni, așa cum a fost mereu. Puteți să contați pe noi.”

Șeful statului român s-a arătat impresionat de efortul moldovenilor de a ajuta refugiații din Ucraina.

Klaus Iohannis a dat asigurări că România va susține „traseul european al R. Moldova”.

„Drumul către integrare nu e ușor, dar fiecare drum, oricât de greu și lung ar fi, începe cu un pas. Acest pas a fost făcut de R. Moldova prin semnarea cererii de aderare”, a declarat Iohannis.

Despre conflictul transnistrean, președintele României a declarat că pledează pentru „o soluție politică și fără afectarea parcursului european.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -