marți, mai 21, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului au avut un dialog la sediul Misiunii OSCE

Acasă Articole Altele Reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului au avut un dialog la sediul...

Astăzi, la sediul Misiunii OSCE din Chișinău, a continuat dialogul pe platforma de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian, şi a Tiraspolului, Vitalii Ignatiev. La dialog au participat și reprezentanții participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

În cadrul discuțiilor s-a pus accentul pe contextul regional complicat și pe nevoia acordării asistenței necesare refugiaților din Ucraina, care tranzitează teritoriul R. Moldova sau să rămână temporar în localitățile de pe ambele maluri ale Nistrului. Oleg Serebrian a subliniat evitarea mesajelor publice capabile să genereze tensiuni artificiale.

În contextul faptului că din 28 februarie, Ucraina a sistat activitatea punctelor de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene, amplasate pe segmentul transnistrean, s-a menționat că introducerea mărfurilor se efectuează doar prin posturile vamale controlate efectiv de către Serviciul Vamal al R. Moldova, cu respectarea rigorilor stabilite de cadrul normativ în vigoare.

Reprezentantul politic al Chișinăului a readus în vizor problema fermierilor din raionul Dubăsari, insistând pe necesitatea evitării blocării accesului acestora la terenurile agricole situate la est de autostrada Camenca-Tiraspol. Oleg Serebrian a reabordat tema sediilor pentru instituțiile de învățământ cu predare în limba română.

La rândul său, negociatorul principal din partea Tiraspolului s-a referit la dificultățile întâmpinate de unele companii la importul de bunuri în regiune. În replică, partea moldovenească a precizat că procedurile aplicabile în privința acestora sunt echitabile și reies din rigorile legislației în vigoare, urmând a fi parcurse etapele necesare de evaluare și de autorizare a operațiunilor de import-export efectuate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -