luni, decembrie 11, 2023
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Moldova a avansat în „Indicele anual al democrației” din categoria țărilor cu „regimuri hibride” la cele cu „democrație viciată”

Acasă Articole Alegeri libere şi corecte Moldova a avansat în „Indicele anual al democrației” din categoria țărilor cu...

Un total de 13 țări din Europa de Est și-au îmbunătățit scorul în „Indicele democrației în 2021”, printre care se numără și R. Moldova. Astfel, țara noastră a fost trecută din categoria țărilor cu „regimuri hibride” în rândul celor cu „democrații viciate”, potrivit studiului „Indicele democrației în 2021”, realizat de „The Economist Intelligence Unit” și citat de Jurnalist.md.

R. Moldova se situează pe locul 69 cu un scor al democrației de 6,10 puncte. În 2020, Moldova se situa pe locul 80 cu un 5,78 puncte.

Studiul arată că cel mai bine Moldova stă la „procesul electoral și pluralism” (7.00 puncte); „libertățile civile” (6.76 puncte) și „participarea politică” (6.67 puncte). Mai proastă situația este la capitolul „funcționalitatea guvernării” (5.71 puncte) și „cultura politică” (4.38 puncte).

Potrivit autorilor studiului alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie i-au adus o victorie covârșitoare PAS, o formațiune reformistă și pro-UE, care a anunțat o îmbunătățire a perspectivelor pentru reformă și stabilitate politică, alegerile fiind marcate de o prezență ridicată la vot, ceea ce sugerează o încredere mai mare în sistemul politic.

Țările vecine România se situează pe locul 61, iar Ucraina – pe 86. SUA se poziționează pe treapta a 26-a, iar Rusia – pe 124.

Primele cinci țări din top cu „democrație deplină” sunt Norvegia, Noua Zeelandă, Finlanda și Suedia. În coada clasamentului, cu „regimuri autoritare”, sunt Republica Central Africană, Congo, Coreea de Nord, Myanmar și Afghanistan.

Clasamentul „Indicele democrației în 2021” conține 166 de țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -