luni, decembrie 11, 2023
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Începe „marea curățenie” în justiție? Parlamentul a adoptat cadrul legale pentru evaluarea integrității candidaților în CMS și CSP

Acasă Regiuni Chișinău mun. Începe „marea curățenie” în justiție? Parlamentul a adoptat cadrul legale pentru evaluarea...

Mecanismul de selectare a candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și organelor specializate ale acestora a fost modificat. Cu votul a 63 de deputați a fost adoptat, în lectură finală, proiectul ce prevede evaluarea integrității candidaților.

Parlamentarii Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit sala de ședințe în plen, în semn de protest, acuzând că proiectul este adoptat în contradicție cu recomandările Comisiei de la Veneția.

Proiectul de lege are drept scop crearea unei comisii specializate de evaluare a integrității candidaților la funcții administrative din cadrul CSM și CSP – ca structură cu independență funcțională și autonomie administrativă.

Comisia va fi constituită din șase membri, dintre care trei vor fi numiți de partenerii de dezvoltare. Ceilalți vor fi propuși de către Parlament, fiind respectat principiul de proporționalitate între majoritate și opoziție, reieșind din numărul de mandate obținute.

Integritatea candidaților va fi evaluată în temeiul unor cercetări extinse a activității profesionale, a respectării unor standarde de etică și profesionalism, precum și a lipsei unor acțiuni dubioase, care provoacă suspiciuni de corupție. Comisia de evaluare va analiza averile candidaților și ale rudelor lor, proveniența acestora, precum și veniturile și cheltuielile candidaților.

Legea va avea efect de scurtă durată – până la 31 decembrie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -