joi, noiembrie 23, 2023
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

De vineri, în R. Moldova ar putea fi instituită stare de urgență în energetică

Acasă Regiuni Chișinău mun. De vineri, în R. Moldova ar putea fi instituită stare de urgență...

Guvernul a decis, miercuri, că se va adresa Parlamentului cu solicitarea de a declara stare de urgență în sectorul energetic, în contextul intenției concernului rus „Gazprom” de a stopa, din 21 ianuarie, livrările de gaze naturale către R. Moldova, transmite Jurnalist.md.

Parlamentul se va convoca în ședință extraordinară joi și vineri.

Dacă Legislativul va aproba această decizie, Comisia pentru Situații Excepționale va deveni autoritatea administrativă ce va emite dispoziții cu caracter obligatoriu în R. Moldova.

Printre măsurile care vor fi luate pentru a depăși criza, autoritățile iau în calcul, în perioada stării de urgență să amâne plățile TVA de către „Moldovagaz”, iar Guvernul să achite în avans compensațiilor pentru ianuarie și februarie.

Miercuri dimineața, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că autoritățile și SA „Moldovagaz” au fost înștiințate de monopolistul rus „Gazprom” despre intenția de a stopa livrările de gaze către R. Moldova, dacă, până la 20 ianuarie, Chișinăul nu va reuși să achite integral circa 63 mil. USD – suma ce reprezintă plata în avans pentru luna ianuarie. Până mâine, Chișinăul va reuși să achite 38 mil. USD.

Gavrilița a declarat că situația se întâmplă pentru că „MoldovaGaz, care are acționar majoritar „Gazprom”, nu a reușit să găsească soluții pentru a achita integral și la timp consumul”. Premierul și-a exprimat regretul că „Gazprom” amenință să lase consumatorii fără gaze, în loc să vină cu soluții.

Vicepremierul Andrei Spânu a declarat că regretă această schimbare de atitudine din partea „Gazprom”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -