marți, mai 21, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Moldova va intra în 2022 cu buget social și cu un deficit bugetar de proporții

Acasă Regiuni Chișinău mun. Moldova va intra în 2022 cu buget social și cu un deficit...

Parlamentul a adoptat în lectură finală Legea bugetului de stat pentru anul 2022. Mai mult de jumătate din cheltuieli vor fi destinate domeniilor protecției sociale, învățământului, sănătății. În același timp, deficitul bugetar va depăși suma de 15 mlrd. de lei.

Parametrii bugetului de stat pentru anul 2022 se estimează la partea de venituri în sumă de 50,1 mlrd. de lei, cu o creștere față de anul 2021 cu peste 9%, la partea de cheltuieli – 65,2 mlrd. de lei, cu o majorare de peste 13% comparativ cu acest an.

Deficitul bugetar va fi de 15,1 miliarde de lei.

Cheltuielile pentru sănătate vor constitui circa 9 mlrd. de lei, pentru învățământ – 13,6 mlrd. lei, pentru protecția socială – 14,8 mlrd. de lei.

Pentru cultură, sport, tineret, culte și odihnă, statul va aloca 1,05 mlrd. de lei sau 1,6% din cheltuielile bugetului de stat. Pentru apărarea națională vor fi alocate peste 758 de mil. de lei, iar pentru ordine publică și securitate națională” – 5,8 mlrd. de lei.

Ce ține de acoperirea deficitului bugetar, principalele surse de finanțare vor fi sursele externe – intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe, precum și sursele interne.

Legea bugetului de stat pentru anul 2022 a fost votată de 55 de deputați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -