vineri, iunie 14, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Guvernul de la Chișinău regretă modul în care a fost notificat de „Gazprom” și dă asigurări că plățile curente restante ale „Moldovagaz” vor stinse în a doua jumătate a săptămânii

Acasă Regiuni Chișinău mun. Guvernul de la Chișinău regretă modul în care a fost notificat de...

Vicepremierul pentru infrastructură, Andrei Spânu, a declarat, marți, într-o conferință de presă să regretă modul în care „Gazprom” a ales să notifice „Moldovagaz” referitor la plata datoriilor pentru gazul consumat în lunile octombrie și, în avans, pentru  noiembrie. În același timp, Spânu a declarat că Guvernul a găsit o soluție pentru achitarea plăților restante către „Gazprom”, care se cifrează la circa 74,3 mil. de dolari. Concernul rus „Gazprom” a avertizat, luni seara, că Moldova are la dispoziție 48 de ore pentru a-și achita datoriile, în caz contrar ar putea opri livrările către Moldova, informează Jurnalist.md.

Spânu a declarat într-o conferință de presă din această seară că modul de plată nu este parte din contractul prelungit recent la Sankt Petersburg, ci e o prevedere a contractului semnat anterior.

„Cele 1.4 mlrd de lei datorie pentru octombrie și noiembrie, în avans, vor fi plătiți din suma acordată „Energocom” în perioada stării de urgență. Soluția identificată va fi să cesionăm către „Energocom” datoria „Termoelectrica” către „Moldovagaz”. Astfel, „Energocom” va plăti datoria către „Moldovagaz”, iar „Moldovagaz” va achita plata pentru factură”, a spus Andrei Spânu.

Vicepremierul a declarat că Parlamentul ar urma să aprobe, joi, 25 noiembrie, în lectură finală modificarea bugetului de stat, astfel ca banii să poată ajunge la „Moldovagaz” pentru a fi transferați furnizorului rus de gaz.

Termenul-limită pentru achitarea datoriei impus de „Gazprom” expiră în seara zilei de 24 noiembrie.

Andrei Spânu a declarat că autoritățile de la Chișinău vor trimite o scrisoare oficială către „Gazprom” pentru a informa despre pașii ce urmează a fi întreprinși de Guvern pentru remedierea situației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -