sâmbătă, mai 18, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, la Moscova: retragerea armatei ruse este o prioritate a politicii noastre externe

Acasă Articole Social-economic Ministrul de Externe, Nicu Popescu, la Moscova: retragerea armatei ruse este o...

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a discutat, miercuri, la Moscova, cu omologul său rus, Serghei Lavrov, un spectru larg de subiecte de pe agenda bilaterală. Cei doi miniștri au discutat despre relansarea relațiilor comerciale, au abordat aspecte social-umanitare ale colaborării bilaterale. Una din chestiunile importante de pe agendă a fost problema transnistreană.

Serghei Lavrov a declarat în conferința de presă la Moscova că Rusia va continua să fie mediator în problema transnistreană, iar Moscova optează pentru reluarea negocierilor în formatul 5+2. Lavrov a menționat, între altele, că a fost discutat și aspectul ce ține statutul limbii ruse în Moldova.

Nicu Popescu a declarat în conferința de presă de la Moscova că părțile au discutat pe marginea problemelor de ordin comercial-economic. Popescu a spus că R. Moldova pledează pentru reglementarea conflictului transnistrean în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova. Popescu a arătat că a fost abordat ți aspectul ce ține de evacuarea și distrugerea munițiilor de la Cobasna, precum și a necesității retragerii trupelor ruse dislocate în regiunea transnistreană. Ministrul moldovean a arătat că retragerea armatei ruse este o prioritate a politicii externe a R. Moldova.

Cei doi miniștri au semnat o declarație comună cu ocazia aniversării, pe 19 noiembrie, a 20 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie şi cooperare dintre Republica Moldova și Federația Rusă, salutând prelungirea acestuia. De asemenea, Popescu și Lavrov au semnat și planul de consultări între cele două ministere de externe pentru anii 2022-2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -