joi, decembrie 8, 2022
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Un pas ferm spre demiterea lui Stoianoglo. Șefa statului cere inițierea procedurii de evaluare a procurorului

Acasă Regiuni Chișinău mun. Un pas ferm spre demiterea lui Stoianoglo. Șefa statului cere inițierea procedurii...

Președintele Maia Sandu a adresat o sesizare către Consiliul Superior al Procurorilor în care a solicitat inițierea procedurii de evaluare a performanțelor Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. 

Șefa statului argumentează că inițierea procedurii de evaluare a performanțelor Procurorului General suspendat este determinată de „necesitatea consolidării încrederii societății în instituția Procuraturii”, care „pare compromisă, având în vedere lipsa unor rezultate sesizabile în combaterea criminalității și, în special, a corupției, inclusiv lipsa unor progrese în investigarea furtului bancar”, după cum se arată în sesizare.

Maia Sandu face referire la cazul deportării ilegale a profesorilor turci, față de care CEDO a constatat lipsa investigației efective. Președintele mai notează, potrivit Radio Chișinău, că rezultatele procuraturii sub conducerea lui Alexandr Stoianoglo „nu satisfac așteptările societății”, iar „modul de funcționare a procuraturii ridică întrebări rezonabile dacă aceasta cu adevărat „acționează în beneficiul cetățenilor.”

După ce a fost recent modificată, legea procuraturii prevede că evaluarea performanțelor Procurorului General poate fi inițiată la sesizarea președintelui țării și se efectuează de o comisie de evaluare constituită de CSP. În baza acestei evaluări, Procurorul General poate fi demis din funcție. Stoianoglo este cercetat penal pentru cinci capete de acuzare și este suspendat din funcție. El a fost plasat în arest la domiciliu și a declarat anterior că a devenit victima unei răfuieli politice din partea Maiei Sandu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -