12 C
Chișinău
sâmbătă, noiembrie 27, 2021
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Vicepremierul Spânu a anunțat cât va plăti Moldova pentru gazele rusești. „Nu există nici o condiționalitate politică”

Acasă Social-economic Vicepremierul Spânu a anunțat cât va plăti Moldova pentru gazele rusești. „Nu...

Moldova va plăti pentru o mie de metri cubi de gaze rusești un preț de 450 USD, iar acordul negociat nu prevede nici o condiționalitate politică. Tariful însă ar urma să scadă ulterior, în funcție de cotațiile la burse.

Despre aceasta a anunțat vieceprimierul Andrei Spânu, ministrul IDR, după ultima rundă de negocieri cu Gazprom de la Sankt Petersburg, care s-au desfășurat în perioada 27-29 octombrie.

Spânu a scris pe Telegram că a fost acceptată formula de preț propusă de Moldova, care „e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață.”

„Pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. În condițiile actuale vom avea un preț de două ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie”, a menționat Spânu.

Vicepremierul a subliniat că protocolul semnat în Rusia nu prevede nici o condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în nici un fel.

Referitor la datorii, Spânu a precizat că s-a convenit să fie efectuat un audit independent al datoriei în 2022, iar în baza acestuia vor avea loc noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a datoriei Moldovagaz.

Andrei Spânu a mai scris că negocierile au fost „deloc ușoare”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -