joi, septembrie 21, 2023
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Vești proaste de la Moscova. Presa rusă scrie că negocierile moldo-ruse pe problema gazelor ar fi eșuat

Acasă Regiuni Chișinău mun. Vești proaste de la Moscova. Presa rusă scrie că negocierile moldo-ruse pe...

Negocierile moldo-ruse, care au durat două zile la administrația prezidențială de la Moscova, ar fi eșuat, scrie influenta publicație rusă „Kommersant”, care face referință la surse apropiate negociatorilor. Sursa citată afirmă că partea moldovenească ar fi insistat pe un preț de două ori mai mic decât cel de piață.

Publicația notează că partea rusă a oferit „un preț real de piață, cu o reducere suplimentară de 25%.” Singura condiție pentru această reducere a fost rambursarea, în termen de trei ani, a datoriilor de 700 mil. USD acumulate de Moldova, exceptând Transnistria.

„Kommersant” scrie că cei doi negociatori din partea Moldovei, vicepremierul  Vlad Kulminski și ministrul Andrei Spânu, au insistat pe reducerea prețurilor, motivând cu lipsa de mijloace financiare. Sursele publicației ruse afirmă că, în aceste condiții, semnarea unui nou acord pe termen lung, până la 1 noiembrie, este puțin reală. Mai mult, există riscuri ca livrarea definitivă a gazelor să fie întreruptă după 1 noiembrie.

Guvernul de la Chișinău nu a făcut, deocamdată, publice detalii cu privire de la negocieri. Dar, în dimineața zilei de azi, premierul Natalia Gavrilița a declarat într-un briefing că „situația s-a mișcat din loc, dar la moment nu avem o înțelegere nouă definitivată și nici certitudinea că ea va fi atinsă într-un final.”

Autoritățile moldovene au declarat azi stare de urgență în țară, afirmând că identifică soluții pentru ca țara să fie asigurată cu gaze inclusiv din surse alternative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -