joi, septembrie 21, 2023
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Premierul Gavrilița, despre negocierile „deloc simple” cu Gazprom: „Este puțin probabil ca Moldova să obțină prețul anterior la gaze”

Acasă Regiuni Chișinău mun. Premierul Gavrilița, despre negocierile „deloc simple” cu Gazprom: „Este puțin probabil ca...

Premierul Natalia Gavrilița a dat asigurări, într-o conferință de presă pe tema negocierilor cu Gazprom, că țara va avea gaze naturale, însă problema e la ce preț îl va avea. Premierul a spus că este puțin probabil ca Moldova să obțină prețul anterior la gaze. Gavrilița a spus că guvernarea negociază cu partenerii ruși strict pe partea economică a problemei, excluzând aspecte politice. În paralel se discută și cu alte țări privind aprovizionarea din surse alternative.  

Gavrilița: vom avea contract fie cu Gazprom, fie cu alți furnizori

„Moldova va avea gaze, dar întrebarea e la ce preț îl vom avea”, a declarat presei Natalia Gavrlița, care a spus despre negocierile cu Gazprom că sunt deloc simple. Premierul a evitat să dea detalii pe marginea negocierilor și prețurilor pretinse de Gazprom, dar a spus, răspunzând la o întrebare, că „este puțin probabil ca Moldova să obțină prețul anterior la gaze.”

„Prețul de achiziție va crește și, respectiv, va crește tariful. E un proces inevitabil”, a declarat Natalia Gavrilița.

Potrivit premierului, Guvernul va pune în aplicare un mecanism de plăți compensatorii pentru păturile vulnerabile, dar și în funcție de volumele consumate.

În opinia prim-ministrului, prețurile actuale pe piață la gaze sunt foarte mari nu doar pentru Moldova, ci și pentru țările dezvoltate.

Sunt încrezătoare că, până la 1 noiembrie, vom avea negociat un contract de livrare a gazelor fie cu Gazprom, fie cu alți furnizori – a declarat Natalia Gavrilița.

Negocieri extinse

Premierul a precizat că Guvernul de la Chișinău se află în contact permanent cu administrația președintelui rus pe problema gazelor. Gavrilița a spus că vicepremierul pentru Reintegrare, Vlad Kulmiscki, va pleca joi la Moscova pentru a discuta cu administrația prezidențială pe marginea problemei. Tot joi, vicepremierul Nicu Popescu pleacă la Kiev, unde va avea discuții pe marginea aceluiași subiect.

În paralel, potrivit Nataliei Gavrilița, Guvernul discută cu companii din Ucraina, România și Polonia. Vicepremierul Nicu Popescu a discutat, recent, problema gazelor la Bruxelles și București, iar joi va pleca la Kiev, iar ministrul Andrei Spânu se află în aceste zile în Polonia.

Premierul a confirmat că Moldova va primi din România anumite cantități de păcură și că „Termoelectrca” va funcționa pe păcură în perioada următoare.

Premierul Natalia Gavrilița a mai spus că va avea, în cursul zilei de azi, o discuție cu liderul de la Tiraspol în contextul crizei energetice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -