vineri, iunie 14, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Leul moldovenesc s-a apreciat în ultimele trei săptămâni. Care este explicația

Acasă Regiuni Chișinău mun. Leul moldovenesc s-a apreciat în ultimele trei săptămâni. Care este explicația

Leul moldovenesc a crescut semnificativ, în raport cu majoritatea valutelor, pentru a treia săptămână. Cumulativ, în ultimele trei săptămâni leul s-a apreciat cu 2,5% și a devenit mai puternic cu 2,7% față de cum era la începutul anului curent.

Expertul economic, Veaceslav Ioniță, spune că acest fenomen se datorează mai multor factori, unul dintre ei fiind vânzările mari de valută ale populației. În ultimul an, aceste vânzări au înregistrat un volum record pentru Moldova de peste 4 mlrd. USD, în timp ce cumpărările de valută au scăzut. Oferta netă de valută din partea populației în valoare anuală în luna august a crescut cu 700 mil USD, față de august 2020. De la 2 mlrd. USD anul trecut la 2,7 mlrd. USD în prezent.

„Dacă tendințele se vor menține atunci în acest an piața valutară va înregistra două recorduri absolute: vânzările de valută ale populație vor depăși recordul istoric din 2013 cu cel puțin 200-300 milioane USD, vânzările nete de valută din partea populației vor fi mai mari decât în 2013 cu cel puțin 50 mil USD și cu cel puțin 500 mil USD decât la finele lui 2020”, scrie Ioniță pe blogul său.

Expertul observă că Banca Națională a Moldovei, în aceste condiții, aproape că nu intervine pe piața valutară.

Veaceslav Ioniță consideră că aprecierea valutei va avea un efect benefic în micșorarea ratei inflației, care în prezent are un nivel destul de ridicat. Dacă aprecierea leului se va menține până la finele anului, rata inflației s-ar putea diminua cu cel puțin 1,5%, cea ce este extrem de important în actuala situație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -