marți, mai 21, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

FOTO. Cel mai mare butoi din lume a prins contur în raionul Strășeni. Mai e nevoie, însă, de sprijin financiar

Acasă Articole Odihnă şi recreere FOTO. Cel mai mare butoi din lume a prins contur în raionul...

Butoiul, care se vrea a fi cel mai mare din lume, a prins deja contur în satul Scoreni, raionul Strășeni. Mai e nevoie, însă, de fonduri pentru ca ambițiosul proiect să fie finalizat.

Deși urma să fie deschis la sfârșitul lunii august, iar apoi alt termen fiind fixat pentru luna septembrie, proiectul nu a fost finalizat din caza complexității lucrărilor, dar și pe motivul că, între timp, au crescut prețurile la materialele de construcție.

„Lucrările decurg anevoios, în primul rând, din cauza că e un proiect ieșit din tipare. Este dificil și avem de realizat încă un volum mare de lucru. La suma calculată inițial mai avem nevoie de cel puțin de încă 600 de mii de lei. Au crescut semnificativ prețurile la materiale de construcție. Mizăm pe donațiile cetățenilor, partenerilor și ale companiilor, mai ales, din domeniul vinificației”, ne-a comunicat Svetlana Tabacari, primarul de Scoreni.

Sursa citată a evitat să numească un nou termen de finalizare a proiectului.

Orice donație e binevenită

Companiile și cetățenii pot face donații pentru construcția celui mai mare butoi din lume pe cardul bancar al Asociației „Baștina Scoreni” cu numărul 4356 9700 6185 0968, BC „Moldova Agroindbank” sau pot depune bani în numerar la Primărie.

„Pentru orice suport financiar, comunitatea noastră vă va fi recunoscătoare”, spune Svetlana Tabacari.

Anterior, Asociația „Baștina Scoreni” a făcut o campanie de strângere de fonduri, colectând suma de 12.000 USD.

Ce dimensiuni va avea butoiul de la Scoreni

Mega-polobocul va avea o lungime de peste zece metri și 6,5 metri în înălțime. Construcția va fi una multifuncțională și va găzdui muzeul satului. Aici ar urma să fie expuse obiecte vechi, lăsate moștenire de strămoși și va putea fi folosită și ca sală de protocol sau pentru primirea delegațiilor străine.

Așa ar urma să arate cel mai mare butoi din lume

La fel, construcția neobișnuită își propune să găzduiască evenimente pentru marii și micii producători de vin.

Proiectul prevede că, în imediata apropiere a butoiului-muzeu, va fi amenajată o scenă, un teren de joacă pentru copii, zonă de picnic foișoare și un atelier pentru confecționarea butoaielor. Aici vizitatorii vor putea bate doagele la poloboace, alături de dogarii locali. Localnicii își mai propun să organizeze aici și un Festival al butoiului.

Cine a alocat bani pentru construcția butoiului

Lucrările de construcție a celui mai mare butoi din lume au început la Scoreni în a doua jumătate a lunii iulie. În paralel, sunt construite și alte obiective din viitoarea zonă de agrement pentru turiști.

Costul total al proiectului se ridică la 3 milioane de lei, o parte din sumă fiind acoperită prin de PNUD/MiDL. Circa 12.000 USD a colectat Asociația „Baștina Scoreni”, alte mijloace financiare au fost și sunt transferate, în continuare, de către localnici sau originari din Scoreni de peste hotare sau a cetățenilor din țară care vor să ajute ca în raionul Strășeni să fie construit cel mare butoi din lume.

De ce și-au propus să construiască butoiul

Satul Scoreni datează din 1718. Confecționarea butoaielor îi reprezintă pe locuitorii din Scoreni, acest meșteșug având rădăcini adânci aici. Chiar și pe stema satului polobocul este un element central. Autoritățile din Scoreni speră că odată cu finalizarea proiectului, localitatea va fi inclusă în traseul național turistic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -