marți, noiembrie 21, 2023
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Am trecut la păcura din Rezerva de Stat. În Moldova s-a instituit starea de alertă în sectorul de gaze

Acasă Regiuni Chișinău mun. Am trecut la păcura din Rezerva de Stat. În Moldova s-a instituit...

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, a anunțat, în această seară, că în țara noastră a fost instituită starea de alertă în sectorul de gaze, potrivit unei hotărâri a Comisiei pentru Situații Excepționale în contextul crizei energetice.

Spânu a precizat că starea de alertă în sectorul de gaze permite instituțiilor statului să întreprindă măsuri de protejare a cetățenilor și agenților economici din țară.

Una din măsurile adoptate de Comisia pentru Situații Excepționale, pentru a reduce din consumul de gaze, este decizia de a utiliza păcură din Rezerva de stat, iar compania „Energocom” a fost mandatată să poarte negocieri în vederea procurării gazelor din Ucraina și România.

„Trecem printr-o perioadă mai grea, dar sunt convins că împreună vom trece cu bine. Noi, în calitate de instituții ale statului, vom face tot posibilul ca să nu fie afectați dramatic cetățenii țării noastre”, a declarat Spânu într-o conferință de presă pe care a ținut-o după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale.

Cu referire la activitatea centralei electrice de la Kuciurgan, Spânu a declarat că aceasta funcționează, momentan, atât pe cărbune cât și pe gaze, dar că va fi nevoită să treacă numai pe cărbune. Centrala livrează mai puțină energie electrică, astfel că „Moldelecrica” compensează necesitățile de curent cu energie importantă din Ucraina.

Andrei Spânu a mai spus că negocierile cu „Gazprom” continuă și că Moldova își dorește un acord pe o perioadă de cel puțin un an. Deși nu a operat cu cifre, Spânu a declarat că prețul pe care insistă Rusia nu este corect. Ministrul a admis și scenariul, potrivit căruia la începutul lunii viitoare Chișinăul să aibă semnat un nou acord cu „Gazprom”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -