marți, mai 21, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

VIDEO/FOTO. UE nu luptă cu morile de vânt. Proiect inedit în sudul Moldovei

Acasă Articole Accesibilitatea infrastructurii şi clădirilor VIDEO/FOTO. UE nu luptă cu morile de vânt. Proiect inedit în sudul...

Gaidar este un sat vechi, cu tradiții, din autonomia găgăuză. Aici există o superbă moară de vânt ce datează din secolul XIX, care necesita restaurare. Ea va deveni funcțională și își va redeschide ușile, inclusiv ca obiectiv turistic, grație unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, care este implementat de PNUD Moldova.

Schițele de proiect pentru restaurarea morii de vânt din satul Gaidar au fost deja elaborate, în baza regulamentelor locale și internaționale privind conservarea patrimoniului cultural.

AUTENTICITATEA VA FI PĂSTRATĂ

Potrivit PNUD Moldova, obiectivul reabilitării morii de vânt este păstrarea tuturor elementele originale. O mare parte din elementele morii sunt funcționale. Unele urmează a fi restaurate sau conservate, iar altele înlocuite cu piese noi, însă fiind păstrată autenticitatea.

În urma procesului de restaurare și conservare, moara de vânt din Gaidar va redeveni funcțională. Vizitatorii vor putea urmări procesul de măcinare a făinii. Capacitatea de lucru a morii este mică, de doar câteva zeci de kilograme pe zi, însă suficientă pentru a face o incursiune în istorie.

OBIECTIV TURISTIC

În plus, moara de vânt de la Gaidar va fi inclusă în circuitul turistic. Pentru vizitatori vor fi amenajate spații de agrement. Doritorii vor participa la gătirea preparatelor cu specific local, din făină proaspăt măcinată. Vor fi construite foișoare, conform schiței de proiect. Spațiile adiționale vor fi construite și amenajate de primăria locală.

Implementatorii proiectului au anunțat concursul public la care pot participa companiile care ar putea efectua lucrările de restaurare și conservare a morii.

A DOUA VIAȚĂ PENTRU MOARA DIN GAIDAR

Moara de vânt din satul Gaidar a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este în întregime din lemn, inclusiv mecanismele care prelucrează cerealele. Moara a fost funcțională până în anul 2005. În R. Moldova sunt, în total, patru asemenea mori de vânt, cea din Gaidar fiind cel mai bine păstrată. Unicitatea morii de vânt constă în faptul că o singură persoană poate gestiona toate procesele din interior.

Moara de vânt de la Gaidar va fi restaurată în cadrul Programul UE „Măsuri de promovare a încrederii” (2019-2023).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -