sâmbătă, mai 18, 2024
 • Prima pagină
 • Trimite un articol
 • Despre noi
 • Contacte

Maia Sandu de la tribuna ONU: „Devenim un loc bun pentru investiții”

Acasă Articole Asociere şi întruniri Maia Sandu de la tribuna ONU: „Devenim un loc bun pentru investiții”

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a rostit un discurs la cea de-a 76-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Ea a vorbit despre provocările cărora trebuie să le facă față și Moldova, și s-a referit la mai multe probleme ce țin de securitatea internațională.

Prezentăm cele mai importante declarații din discurs.

 • (…) Ca și majoritatea altor state, Republica Moldova a fost puternic lovită de pandemie. Dar propria noastră experiență de a face față crizei a fost plină de speranță și de recunoștință. (…) Solidaritatea ne poate face pe toți mai rezistenți.
 • (…) Pe măsură ce mai multe țări au acces la vaccinuri, sarcina noastră cea mai importantă este să promovăm imunizarea, să ne relansăm economiile și să ne redeschidem societățile. Acest lucru poate fi realizat doar printr-un efort colectiv.
 • (…) Pentru Republica Moldova, schimbările climatice înseamnă secete severe la fiecare câțiva ani, culturi distruse și mijloace de trai ale oamenilor pierdute.
 • (…) Suntem serios preocupați de deteriorarea situației de securitate din zona Mării Negre.
 • (…) Republica Moldova este un stat angajat pentru pace. Rămânem ferm dedicați identificării unei soluții politice pașnice pentru conflictul din regiunea transnistreană a țării noastre (…) Vom continua să promovăm măsuri de consolidare a încrederii, cu un accent puternic pe protejarea drepturilor și libertăților fundamentale în regiunea transnistreană – o problemă urgentă pentru țara mea.
 • (…) reiterez că poziția noastră cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse rămâne neschimbată. Aceasta include îndepărtarea sau distrugerea munițiilor din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare pentru securitatea și mediul din regiune în ansamblu. Mizăm pe sprijinul comunității internaționale în acest demers.
 • (…) Democrația rămâne idealul nostru universal și o valoare de bază pentru statul nostru.
 • (…) Democrația este amenințată de mai mulți factori. Unul dintre aceștia este răspândirea dezinformării. (…) Avem nevoie de o conversație globală la acest subiect și avem nevoie să căutăm împreună soluții concrete (…)
 • (…) În trecutul recent, corupția a transformat Moldova într-un stat capturat. Corupția a devenit o amenințare la adresa democrației și a securității noastre naționale. (…) Am reușit să dărâmăm aceste regimuri corupte, iar acum sarcina noastră principală este să ne consolidăm justiția și sistemele de aplicare a legii.
 • (…) Cu un mandat puternic pentru schimbare, începem să curățăm statul de corupție. Reformăm sectorul justiției. Lansăm construcția semnificativă a infrastructurii. Lucrăm la conectarea Moldovei cu restul Europei prin poduri, rețele îmbunătățite de cale ferată, interconexiuni de electricitate și gaze. Suntem parte a zonelor de liber schimb atât cu UE, cât și cu vecinii noștri din Est. Și unora, și celorlalți le putem oferi oportunități de afaceri excelente. Avem o populație foarte educată și muncitoare. Devenim un loc bun pentru investiții. Avem planuri ambițioase de digitalizare a economiei și a sectorului public. Protejarea mediului este o parte centrală a procesului nostru de reformă. Cu doar un an în urmă, acestea erau doar speranțe. Astăzi, începem să transformăm aceste speranțe în realitate (…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -