sâmbătă, mai 18, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Ministerul Mediul, despre starea Nistrului: sunt niște speculații. Experți: la 150 de kilometri în aval de Naslavcea, Nistrul e cel mai afectat

Acasă Regiuni Chișinău mun. Ministerul Mediul, despre starea Nistrului: sunt niște speculații. Experți: la 150 de...

Ministerul Mediului a calificat drept speculații discuțiile despre degradarea Nistrului, afirmând că acestea sunt neîntemeiate în condițiile în care nivelul apei corespunde normelor. Totodată, experții independenți constată că situația nu este chiar atât de roz cum o califică autoritățile.

„Insulițele sunt un fenomen anual obișnuit”, afirmă Ministerul Mediului cu referire la porțiunile uscate ce au apărut în ultima vreme pe Nistru.

Potrivit ministerului, măsurătorile recente efectuate pe Nistru indică o situație normală a regimului hidrologic de cca 120-130 m3/s.

„Nivelul apei la stația de pompare a apei de la Coșernița se menține stabil mai sus sau egal față de nivelul minim necesar pentru exploatare”, afirmă Ministerul Mediului.

Cât despre tratativele cu partea ucraineană în ceea ce ține de impactul Complexului Hidroenergetic Nistrean, în cazul în care se va crește capacitatea lui cu încă trei turbine, Ministerul Mediului a afirmat că partea moldovenească a solicitat efectuarea unui studiu de impact asupra mediului.

Pe de altă parte, un studiu realizat recent la comanda PNUD Moldova și elaborat de o echipă de experți independenți, la inițiativa Ministerului Mediului, cu sprijinul Suediei, arată că la 150 de kilometri în aval de Naslavcea, sectorul Nistrului cel mai afectat de Complexul Hidroenergetic Nistrean. Studiul a stabilit că apele deversate sunt cu până la 7,5°C mai reci vara și cu 5°C mai calde în sezonul rece. În râu, au crescut suprafețele acoperite cu plante acvatice care pot dăuna fluviului, de la 1 la 85% în sectorul de nord al Moldovei; a scăzut nivelul de zooplancton și organismelor de adâncime, au dispărut 19 specii de pești în segmentul mijlociu și 15 specii în cel inferior, a scăzut efectivul speciilor valoroase de pești de cca 40 de ori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -