sâmbătă, mai 18, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Alegerile în parlamentul găgăuz au început cu încălcări

Acasă Articole Alegeri libere şi corecte Alegerile în parlamentul găgăuz au început cu încălcări

Scrutinul pentru o nouă componență a Adunării Populare de la Comrat – organul legislativ al autonomiei găgăuze – a început cu încălcări. Câteva încălcări au fost semnalate de dimineață de presa din regiune.

Ar fi vorba despre o participare organizată la vot în circumscripția uninominală Bugeac. Presa din Găgăuzia sugerează că mai multe persoane cu viză de reședință pe o singură adresă au venit să voteze organizat.

Tot în această circumscripție ar fi fost raportat și un caz de fotografiere a buletinului de vot, lucru interzis de legislație.

Potrivit datelor publicate pe pagina web a CEC de la Comrat, în jurul orei 09:00 votaseră puțin peste 4000 de alegători (3,4%). În listele electorale figurează 113 mii 849 de alegători. Cei mai activi votanți sunt în circumscripțiile nr.1 și 4 din Comrat, cele din Ceadâr Lunga, Bugeac și  Vulcănești.

Locuitorii autonomiei găgăuze își aleg 35 de deputați pe 35 de circumscripții uninominale. La cele 35 de mandate aspiră 123 de candidați. Alegerile sunt monitorizate de circa 80 de observatori naționali și aproximativ 50 de observatori internaționali.

Pentru validarea alegerilor, în fiecare dintre circumscripții este necesară participarea a cel puțin 1/3 din alegători. Dacă nici un candidat dintr-o circumscripție nu acumulează cel puțin jumătate din voturile participanților la alegeri, se organizează al doilea tur de scrutin. Acesta are loc peste două săptămâni pentru doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi în primul tur de scrutin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -