joi, septembrie 21, 2023
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Moldova, condamnată la Curtea de la Strasbourg

Acasă Regiuni Chișinău mun. Moldova, condamnată la Curtea de la Strasbourg

O nouă condamnare a R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). De această dată pentru acțiunile arbitrare comise de procuratură și instanța de judecată, precum și violarea mai multor articole din Convenție în privința grupului Petrenco.

Statul nostru a fost obligat să achite din buget 67.750 de euro.

Cauza se referă la reținerea, arestarea și detenția reclamanților în baza unor acuzații de tulburări în masă, ca urmare a unei demonstrații pe care aceștia au organizat-o în fața sediului Procuraturii Generale, în septembrie 2015. Toți reclamanții au fost deținuți timp de patru luni și jumătate în penitenciarul nr. 13 și, aproximativ pentru aceeași perioadă de timp, s-au aflat în arest la domiciliu. În perioada arestului la domiciliu, reclamanții au fost forțați să poarte brățări electronice, pe care trebuiau să le încarce la fiecare cinci ore.

Această cauză, spune avocatul Vadim Vieru de la Asociația Promo-LEX, scoate în evidență probleme sistemice legate de legalitatea și temeinicia aplicării și prelungirii măsurilor preventive de arest, dar și limitarea dreptului la libertatea de întrunire.

CtEDO a emis hotărârea în cauza Petrenco și alții șase contra R. Moldova la 14 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -