vineri, mai 27, 2022
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

După 70 de ani, fotografiile lui Zaharia Cușnir revin la origini. Eveniment inedit într-un sat nordul țării   

Acasă Florești După 70 de ani, fotografiile lui Zaharia Cușnir revin la origini. Eveniment...

O expoziție inedită de fotografii, realizate acum 50-70 de ani de Zaharia Cușnir – un fierar și fotograf sătesc, va fi inaugurată la 18 septembrie în satul Roșietici din raionul Florești.  

Unicitatea evenimentului constă în faptul că cele peste 60 de lucrări fotografice vor fi instalate exact pe locul unde au fost fotografiate cu câteva decenii în urmă. Vizitatorii vor avea ocazia, plimbându-se prin tot satul, să compare prezentul cu trecutul.

Fotografiile vor putea fi admirate la Roșietici timp de câteva luni.

Expoziția e parte din evenimentul „ReCunoaște satul”, care e organizat de Asociația „pod”, cu susținerea de Centrului Cultural German Akzente din Chișinău.

Evenimentul este un omagiu adus lui Zaharia Cușnir, care a surprins viața dintr-un sat moldovenesc așa cum era, în perioada 1952-1969.

După moartea lui Zaharia Cușnir, toate negativele fotografice au fost depozitate în podul casei, și abia peste 23 de ani, în 2016 au fost descoperite întâmplător de un student care venise în sat să filmeze un film documentar.

Din 2016 până în prezent negativele fotografice au fost curățate, spălate, indexate și digitalizate. Arta lui Zaharia Cușnir a fost inclusă în cartea „Lumea lui Zaharia”. Expoziții cu fotografiile lui Zaharia Cușnir au fost organizate la Chișinău, în Italia, Polonia și România.

Despre Zaharia Cușnir s-au scris articole în peste 20 de limbi, istoria despre viața acestuia fiind publicată și în „The Washington Post”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -