luni, noiembrie 20, 2023
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Un vis de 6 mil. de lei. Elevii din Bravicea, Călărași, visează la o sală de sport

Acasă Regiuni Călărași Un vis de 6 mil. de lei. Elevii din Bravicea, Călărași, visează...

De ani buni, Gimnaziului „Ștefan cel Mare” din satul Bravicea, raionul Călărași, nu are o sală de sport, iar din acest motiv elevii sunt nevoiți să desfășoare lecțiile de educație fizică – indiferent de condițiile meteo – pe terenul de sport din preajma instituției sau în sala de fitness a Casei de cultură, situată departe de școală. Elevii își doresc o sală de sport la gimnaziu, administrația instituției și a satului – la fel. Singurul obstacol este lipsa banilor, or pentru ca acest vis să devină realitate ar fi nevoie de cam 6 mil. de lei, bani de care nu dispune nici școala, nici primăria.

LECȚII DE EDUCAȚIE, DEPARTE DE GIMNAZIU

Când timpul este favorabil, lecțiile de educație fizică au loc pe terenul sportiv din imediata apropiere a gimnaziului, iar pe timp de iarnă, în ultimii doi, ani elevii desfășoară orele de educație fizică în Sala de fitness din incinta Casei de cultură a satului. Aceasta a fost creată în urma unei colaborări care dintre Primăria Bravicea, Corpul Păcii în Moldova și voluntara Anni Poetzl, Gimnaziul „Ștefan cel Mare”, Casa de cultură și câteva asociații locale.

Problema însă constă în faptul că Sala de fitness se află departe de gimnaziu, fapt ce creează incomodități elevilor.

La nevoie și racul e pește. Lecții de educație fizică – în Sala de fitness

„Desigur, ar fi mult mai bine să fie sala pe loc, copiii pierd timp și adesea răcesc, ies transpirați de la lecțiile de educația fizică din Sala de fitness și se grăbesc la ore, adesea nu își mai schimbă ghetele cu încălțămintea de iarnă și se udă la picioare”, spune Dumitrița Brânză, profesoară de educație fizică.

PROIECT – DA, FINANȚE – BA

La gimnaziu există un teren rezervat pentru construcția unei săli de sport, există chiar și un proiect tehnic, ba chiar și fundația viitoarei săli a fost construită, dar lucrurile s-au stopat la această fază.

„Există un spațiu pentru construcția sălii de sport, a fost realizat și un proiect tehnic, s-a construit și temelia. Acestea însă acestea ar trebui revizuite în cazul identificării surselor de finanțare a construcției. O perioadă, gimnaziul s-a aflat în gestiunea administrației publice locale, după care a trecut la auto-gestiune, iar bugetul nu prevede nicidecum cheltuieli de construcție – doar de inventar”, ne-a relatat Elena Godovaniuc, directoarea gimnaziului.

VISUL CARE COSTĂ 6 MIL. DE LEI

Iar primarul satului Bravicea trăiește, în acest sens, cu speranțele. Pentru realizarea proiectului sunt necesari circa 6 mil. de lei.

„Suntem gata să realizăm construcția sălii de sport și a sălii de festivități de îndată ce va apare vreo posibilitate de finanțare. Sperăm să obținem o finanțare de stat sau din sursele unor donatori externi. Numai pentru sala de sport, proiectul estimează că am avea nevoie de aproximativ 6 milioane lei. Autoritățile raionale și cele locale vor veni, în acest caz, cu o contribuție”, a spus primarul Alexei Zatic într-o discuție cu reporterul comunitar al Jurnalist.md din Bravicea.

În prezent, la Gimnaziul „Ștefan cel Mare” din satul Bravicea învață 235 de elevi, față de peste 1500 – în trecut.

Victoria SOBOL,
corespondentă comunitară, satul Bravicea, Călărași

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -