vineri, mai 24, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

FOTO. Descoperiri UIMITOARE la Cetatea Soroca. Cum soldații își petreceau timpul liber și din ce pipe fumau în perioada medievală

Acasă Articole Educaţie FOTO. Descoperiri UIMITOARE la Cetatea Soroca. Cum soldații își petreceau timpul liber...

Noi descoperiri importante și uimitoare la Cetatea Soroca. Echipa de istorici care realizează săpături la fortăreață a confirmat că „gurile de lup” – acele capcane de la intrarea în cetate – au existat. Mai mult, arheologii au scos la suprafață o serie de obiecte care varsă lumină asupra modului de viață a soldaților din fortăreață.

Printre cele câteva pietre masive cu inscripții, arheologii au descoperit prototipul unei table de joc încrustată pe suprafața unui bloc de piatră. O piatră similară, spune istoricul Sergiu Musteață, a fost descoperită la Cetatea Soroca în anii 60 ai secolului trecut.

E o tablă de joc pe piatră. Asemenea table au existat la romani, le-am văzut în unele muzee. Vom căuta analogii și vom da ulterior explicații. După toate probabilitățile, atunci cânt stăteau de veghe în turnuri, soldații mai scurtau din timp jucând table”, a declarat Sergiu Musteață pentru Jurnalist.md.

Istoricul ne-a mai comunicat că în timpul săpăturilor au fost scoase la suprafață mai multe fragmente de pipe.

„Unele sunt bine păstrate, la alte chiar s-a menținut și mirosul de tutun ars. Am descoperit o monedă Ștefăniță și o alta poloneză”, a mai adăugat istoricul.

Amintim că, acum câteva zile, arheologii au descoperit la Cetatea Soroca fragmentele unui ancadrament inscripționat de la geam sau de la ușă. Din inscripții, acestea ar data cu 1733, 1735 sau 1741.

Cetatea Soroca este închisă pentru vizitatori de la 1 septembrie.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -