UPDATE / 09:44 „Credem că sunt fragmentele unui ancadrament de la geam sau de la ușă. Din inscripții, acestea ar data cu 1733, 1735 sau 1741. E pomenit și un preot Demetreos, care a fost pe aici”, a declarat pentru Jurnalist.md istoricul Sergiu Musteață.
Potrivit lui, descoperirea „e un unicat, fiind un element de cronică a cetății înscris în piatră pe ușorul unei intrări.”
Acum arheologii sapă la intrarea în cetate.
„Sunt două gropi mari și sperăm să ne spună dacă au existat la cetatea „gurile de lup”, acele capcane de la intrare”, a mai spus istoricul.
– Știrea inițială (9:17)
„Iată și primele descoperiri impresionante de la Cetatea Soroca din acest an… O cronică în piatră…”, a anunțat Sergiu Mustață, antrenat în echipa de istorici care fac săpături arheologice.
Din fotografiile publicate de istoric pe pagina sa Facebook se vede că pe un fragment de stâlp din piatră este încrustat numele Ilaș, iar pe alt fragment este sculptat anul 1733.
Jurnalist.md precizează că Cetatea Soroca a fost închisă pentru vizitatori la 1 septembrie în legătură cu săpăturile arheologice, care vor dura toată toamna și care au loc în cadrul celei de-a doua etape de restaurare a cetății într-un proiect transfrontalier finanțat de UE.
Istorici cercetează structura fundației construcției medievale și sistemele inițiale de scurgere a apelor pluviale.