luni, iulie 22, 2024
 • Prima pagină
 • Trimite un articol
 • Despre noi
 • Contacte

Oameni certați cu educația ecologică la Bravicea, Călărași. Au gunoiște autorizată, dar aruncă gunoiul pe unde apucă

Acasă Regiuni Călărași Oameni certați cu educația ecologică la Bravicea, Călărași. Au gunoiște autorizată, dar...

În ciuda faptului că în satul Bravicea, raionul Călărași, există o gunoiște amenajată, iar primăria le asigură sătenilor transportarea deșeurilor chiar de la poartă, unii dintre ei aruncă gunoiul la nimereală. La mijloc ar fi lipsa educației ecologice, spun unii săteni.  

Autoritățile au amenajat o gunoiște la marginea satului. Au îngrădit-o cu gard din plasă metalică pentru ca vântul să nu răspândească deșeurile pe terenurile agricole din preajmă.

Plasa metalică a fost furată, iar în acest an administrația locală a cheltuit din nou bani din bugetul primăriei pentru a reface gardul. Chiar și așa, unii localnici, din lipsă de educație, aruncă gunoiul la nimereală, până la gard”, ne-a spus Alexei Zatâc, primarul satului Bravicea.

Mai mult, pentru gestionarea eficientă a deșeurilor menajere, Primăria Bravicea a pus la dispoziția sătenilor două tractoare care colectează gunoiul în ultima sâmbătă a fiecărei luni. În acest sens este perceput o taxă de salubrizare de doi lei pentru fiecare gospodărie. Deși simbolică, nu toți se grăbesc să o achite, chiar dacă tractorul vine la poarta gospodăriilor pentru a lua sacii cu deșeuri.

La rândul lor, unii cetățeni afirmă că pe străzile satului nu există coșuri de gunoi, dar se fac a uita că ele au existat în spațiile publice, dar au fost distruse sau furate de către localnici.

Satul Bravicea numără circa 3200 de locuitori.

Irina BATCU, corespondentă comunitară,
satul Bravicea, raionul Călărași

7 COMENTARII

 1. Cand sunt cei 7 ani de acasa fiecare intelege ca mucul de tigara nu trebuie aruncat la nimereala, ca nu se scuipa unde se nimereste si in sat se saluta fiecare cetatean, iar in transportul publis se ofera scaunul celui in varsta sau femeilor insarcinate, cel putin noi cei de varsta a treia asa am fost educati. Acuma vine o alta generatie, care spre regret, parintii considera ca gradinita si scoala trebuie sa-i educe – un lucru total gresit. Copiii trebuie educati in familie, anume aici se pune bazele cunostintelor, bunele maniere etc. Ce tine de gunoi, momentan credca doar niste amenzi usturatoare ii poate pune la punct pe cei care arunca gunoiul la nimereala. Nu uitati ca bolile se raspandesc cu pasi rapizi pentru ca natura este poluata, iar poluarea se ia anume din negligenta noastra, care locuim pe aceasta planeta numita PAMANT.

 2. Primăria Bravicea a pus la dispoziția sătenilor două tractoare care colectează gunoiul în ultima sâmbătă a fiecărei luni. Si tractorul care vine la satul nou cu domnul cojocaru vine sa stringa gunoiul pe data de 29 septembrie care este ultima vineri si nu simbata lunii ( iara este un neadevar) , plus la aceasta eu iam zis sa se opreasca ca aveam gunoiul in curte in panere colectat si numai il aruncam eu singur in remorca nici nu se deranja cineva care pe linga aceasta mai are obligatiunea ca sa nu imi faca el mie regulile lui de cetatean simplu la egal cu mine ( a ajuns buricul pamintului), dar sa-si faca obligatiunile lui de lucrator fiindca primeste salariu din impozitele bravicenilor si dumnealui nici nu a dorit sa se opreasca invocind ca eu trebuia sa scot gunoiul in fara portii mele, si inca cineva ca acei din primarie mai vor respect reciproc de la oamenii din bravicea ca sa le plateasca taxa pe salubrizare de 24 de lei pe an nerespectinduse reciproc bravicean pe bravicean, generatia individului dat fiind de acea generatie care cum afirma majoritatea ca au fost educati acasa in familie si ca ofera locul batrinilor si multe si etc. dar toate aceste cuvinte frumoase sunt numai povesti de adormit copiii.,( fiindca intradevar educatia vine de la parinti de acasa pina la 7 ani , dar daca parintii nu ti-o dat educatia corecta si necesara nu ai de unde sa o ai si sa fii om, scoala nu te invata sa fii om dar te invata stiinte necesare in viata in rest omul se educa singur pe parcursul vietii lui daca are dorinta aleghind lucrurile bune sau mai mult pe cele rele. La anul 2022 eu la sigur ca nu va mai achit taxa de salubrizare cum va comportati voi fata de oameni si de banii care eu trebuie sa vii achit voua primariei eu platesc la un carutas si imi duc singur gunoiul si nimeni nu trebuie sa imi faca reguli si sa-mi puie conditii cum sa ma comport ca om. In primul rind comuna bravicea este plina de lume, dar mai putin de oameni, si de aceea mai intai uitativa la birna din ochii vostri conducatorilor ai bravicei apoi sa ne mai judecati si pe noi dupa faptele simplilor ceatateni, schimbarea in primul rind trebuie sa vie de la sine apoi si de la ceilalti ca sa ajungem sa traim bine intr-o armonie cu natura si cu aproapele nostru. Minciuna intodeauna are martori in fata adevarului. Aceasta este paretea mea si eu raspund de cuvintele mele. Hai sa raminem oameni si o zi buna va doresc la toti.

 3. Uneori ma uimeste faptul cat de nemultumti sunt oamenii, cand nu se intreprinde nimic, lumea se rascoala, iese la meeting-uri,etc… Dar in asemenea situatie, ar trebui sa fie multumiti ca au o Administratie Locala responsabila, capabila sa dea cetatenilor tot de ce au nevoie, asa fel de persoane, care habar nu au de starea ecologica a comunei ar trebui sa fie amendati sau cel putin impusi sa curete terenurile afectatae de actunile lor.

 4. Consider că în acest caz este de vina și primăria dar și locatarii. Primăria ar trebui sa informeze cît mai des oamenii cum să păstreze ordinea în mediu înconjurător. La rândul său, locatarii trebuie sa țină cont de regulile în mediu, pentru a nu-l polua

 5. Uneori ma întreb daca se merita tot efortul depus, deseori suferă cel mai mult oamenii educați, i schimb cei indiferenți ne pun bete în roate la o educație adecvata . Consider ca dacă se face un lucru bun într-o localitate ar trebui sa fie apreciat efortul depus de autorități. Mulți locuitori doresc multe pentru sat dar de cele mai multe ori nu apreciază nimic. Gunoistea este o mare problema pentru orice localitate. Multe boli sunt cauzate de aerul poluat. Cel puțin daca unii locuitori sunt indiferenți de sat,ar trebuie sa se gândească ca dacă poluează natura, atunci își pierde sănătatea

 6. Cu siguranță acesta este un exemplu de indiferență a populației fața de natură și ecologie. Oamenii nu își asumă responsabilitatea pentru daunele care sunt provocate mediul. Cred ca o modalitate de ai învăța le oameni să arunce gunoiul autorizat ar fi sancționarea lor prin amendă sau muncă neremunerată în folosul comunității…

 7. Consider că , ceea ce se întîmplă este un dezastru, oamenii nu conștientizează că aceasta se face pentru ei. Plus, taxa este mică, deci este foarte bine, în alte localități nici aceasta idee nu este și oamenii găsesc soluții singuri , dar în cazul acesta fiecare trebuie să își dea seama de acțiunile sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -