marți, noiembrie 21, 2023
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Stația de epurare a apelor uzate va fi construită la Soroca până în 2025

Acasă Articole Locuinţă, apă, sanitaţie, canalizare Stația de epurare a apelor uzate va fi construită la Soroca până...

Stația de epurare a apelor uzate în orașul Soroca ar urma să fie construită până în anul 2025. Aceasta va fi amplasată pe o suprafață de cca 2,14 ha, între orașul Soroca și satul Trifăuți, potrivit Studiului de Fezabilitate pentru construcția acestui obiectiv, realizat de compania franceză SEURECA, care a fost supus consultărilor publice.

Dezvoltarea unui sistem adecvat de sanitație în Soroca este, potrivit autorităților, o prioritate națională, care face parte din Proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, ce urmează să fie negociat cu Banca Mondială, în valoare de 50 mil. USD, dintre care 11. mil USD sunt destinate pentru construcția Stației de epurare la Soroca.

„Problema lipsei unei stații de epurare la Soroca are o istorie lungă și a depășit granițele țării noastre. Nesoluționarea acesteia până în prezent, reprezintă o rușine națională. În procesul de consultări, îmi doresc să identificăm soluții care să elimine poluarea fluviului Nistru”, a menționat Iuliana Cantaragiu, ministrul Mediului, în cadrul consultărilor publice.

Studiul de fezabilitate pentru viitoare Stație de epurare la Soroca arată că actuala rețea centralizată de canalizare a localității are o lungime de circa 53 km și se află în stare deplorabilă. Stațiile de pompare sunt defectate și nu funcționează, iar apele uzate sunt deversate direct în Nistru – importantă sursă de apă potabilă a R. Moldova. Rata de conectare la rețeaua de canalizare este de doar 56% din populație, restul folosind, în mare parte, gropi de scurgere a apelor uzate.

Municipiul Soroca are o populație de 35.000 de locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -