R. Moldova se situează pe locul cinci în lista celor mai mari exportatori de nuci, iar anul trecut, volumul exporturilor a fost de 12,7 mii de tone. 79% din exporturile de nuci sunt orientate spre țările UE, iar principalele state importatoare sunt Franța, Germania, Olanda, România și Austria.
Potrivit Asociației Nucicultorilor din Moldova, volumul exporturilor ar putea crește și mai mult, de la 120 de milioane USD, în prezent, până la 200 de milioane USD.
„Cea mai mare oportunitate este faptul că noi suntem în proximitatea geografică a celei mai mari zone importatoare de nuci din lume, care este UE, cu aproape 40% din importurile totale din lume. Noi suntem la hotarul UE, cu relații privilegiate, cu Acord de Asociere. Ne bucurăm deja de o relație bună în colaborarea cu importatorii europeni, ei au încredere în procesatorii noștri”, a spus Oleg Târsână, președintele Asociației Nucicultorilor.
Specialiștii consideră că e nevoie de extinderea gamei de produse nucifere pentru export, menționând că R. Moldova are un potențial încă nevalorificat pe deplin. În Moldova sunt plantate circa 20 de mii de hectare de livezi de nuc, dintre care 15 mii de hectare, adică 75%, sunt soiuri vechi. Aceste livezi au nevoie de modernizare pentru a oferi un randament dublu și o roadă de calitate mai bună.
În prezent, 30-35% din producția exportată de nuci provine din plantații, iar restul – din fâșiile de aliniament. O recomandare a specialiștilor este producerea nucilor în plantații comerciale, așa cum se întâmplă în țările care au un sector nucifer dezvoltat. Linia de creditare a Proiectului Băncii Europene de Investiții, Livada Moldovei, ar putea fi una dintre opțiunile de finanțare.