vineri, iunie 14, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Un economist a calculat care sunt veniturile și averea moldovenilor

Acasă Articole Altele Un economist a calculat care sunt veniturile și averea moldovenilor

În ultimii 30 de ani, averea moldovenilor a sporit de câteva zeci de ori, iar veniturile s-au majorat și ele substanțial.

În prezent averea globală a moldovenilor este estimată la 41 mlrd. USD, dintre care aproape 30 de miliarde reprezintă valoarea locuințelor și a spațiilor comerciale. Astfel, se poate deduce că averea pe cap de locuitor ar fi de circa 12 mii USD.

„În 1991, toată averea era de circa 1,4 miliarde USD: terenurile nu erau proprietatea oamenilor, clădiri oamenii nu aveau, în sate casele erau private, iar în Chișinău circa 40% dintre locuințe erau private”, susține Veaceslav Ioniță în Analizele sale economice.

Potrivit lui, procesul de privatizare din 1994-2001 a contribuit brusc la averea moldovenilor.

Expertul Ioniță a mai calculat că, în prezent, timp de un an, moldovenii însumează venituri de 155 mlrd. lei, fără a fi luate în calcul veniturile de pe urma dării în chirie a spațiilor. Separat acestea s-ar cifra anula la cel puțin 10 mlrd. de lei.

Pentru comparație, acum 30 de ani veniturile cetățenilor țării noastre erau de circa 4 mlrd. de lei. Acum chiar cinci ani, veniturile anuale ale moldovenilor erau de circa 95 mlrd. lei.

1 COMENTARIU

  1. Ceva nu e clar in această statistică. Nu e clar ce ar însemna ,,venit,, profit,, etc etc . ,,Salariu minim,, ,minimul de existență,,, trai decent,,. Care disctionar economic ar explica asta ??? Clădirile și terenurile nu sunt VENITURI, ci mijloace de trai. Terenurile de la sine nu produc venit, profit, dacă nu investesti. Dacă Domnul dă ploae la timp…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -