luni, iulie 22, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Au secat fântânile! Deficit acut de apă în satele de pe malul Nistrului

Acasă Articole Locuinţă, apă, sanitaţie, canalizare Au secat fântânile! Deficit acut de apă în satele de pe malul...

Mai multe sate sorocene din apropierea râului Nistrului, printre care Dărcăuți, Mălcăuți, Visoca și Bădiceni, se confruntă cu un deficit acut de apă potabilă. În aceste sate, multe dintre fântâni au secat, iar puțina apă în cele în care a mai rămas nu e bună de nimic.

EFECTELE SECETEI PRELUNGITE

La Dărcăuți, bunăoară, de ani buni, oamenii au cărat ani în șir apă de prin satele învecinate sau pe unde mergeau cu transportul propriu. În multe din cele peste 300 de fântâni din comună, apa a secat, iar în altele apa e puțină sau nu e bună de nimic.

„La Movila, așa se numește o parte a Dărcăuților, nu e nici măcar apă tehnică”, a spus pentru Jurnalist.md primarul comunei, Oleg Rozimovschi.

Potrivit lui, s-a ajuns la această situație gravă, în primul rând, din cauza sectei prelungite. Astfel, apele freatice s-au retras la o adâncime și mai mare. Dacă anterior la Dărcăuți erau săpate fântâni cu adâncimea de 10-15 metri, acum se sapă și fântâni de peste 20 metri, dar nimeni nu îți garantează că vei da de apă bună.

„Paradoxul este că noi, fiind localități din apropierea Nistrului, nu putem beneficia de acces centralizat la apă potabilă”, spune primarul.

UN PROIECT EUROPEAN, O SENZAȚIE PENTRU DĂRCĂUȚI

În cazul comunei Dărcăuți, salvarea a venit din partea Uniunii Europene, care a finanțat un proiect ce a permis construcția unui turn de acumulare a apei şi a unei cişmele de unde oamenii iau apă pentru gospodării. Asistența europeană pentru Dărcăuți se cifrează la 864 de mii de lei, iar contribuția Consiliului Raional Soroca a alcătuit circa 300 de mii de lei.

„Ne mândrim cu acest proiect. Este o senzație pentru noi. Timp de 30 de ani s-a distrus, iar acum s-a făcut ceva. În zona noastră nu s-au prea câștigat proiecte”, ne-a spus primarul Oleg Rozimovschi.

Turnul de acumulare a apei, salvarea comunei Dărcăuți (captură video TVN)

Proiectul va fi finalizat oficial la 15 august. Acum administrația comunei Dărcăuți caută donatori pentru a putea construi o rețea internă de aprovizionare cu apă la care s-ar conecta gospodăriile din comună. Costul estimativ al proiectului este de circa 10 mil. de lei.

PROBLEMA APEI, PRIORITATE NAȚIONALĂ

De-a lungul anilor, autoritățile moldovene nu au tratat la modul serios problemele legate de accesul populației la apă potabilă sigură. De regulă, primarii sunt lăsați față în față cu această problemă. De multe ori este, însă, peste puterile și dorința lor de a o rezolva.

„Problema apei trebuie să fie una de importanță națională, să nu fie lăsați primarii față în față cu ea. Apa și canalizarea sunt chestiuni vitale. E nevie de o strategie de stat în acest sens. Seceta ne afectează de ani buni. Ne vom trezi la un moment dat, dar va fi târziu”, susține Oleg Rozimovschi.

Comuna Dărcăuți din raionul Soroca are peste 1400 de locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -