vineri, iunie 14, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

(foto) Condiții precare și atitudine agresivă față de rezidenții Centrului din Bădiceni. Ce spune administrația instituției

Acasă Articole Protecţie şi asistenţă socială (foto) Condiții precare și atitudine agresivă față de rezidenții Centrului din Bădiceni....

Condiții proaste de întreținere, atitudine agresivă și chiar violență a angajaților față de persoanele cu dizabilități. Asta au constat reprezentanții Direcției prevenirea torturii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului la Centrul de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități adulte din Bădiceni, unde au realizat o vizită de monitorizate. Administrația Centrului spune că situația se va schimba în următoarele luni, întrucât acum au loc lucrări de îmbunătățire a condițiilor de întreținere.

AGRESIVITATE ȘI VIOLENȚĂ

Reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului au constatat instituția nu este adaptată pe deplin persoanelor cu dizabilități fizice, inclusiv dormitoarele  rezidenților nu sunt dotate cu mobilier adaptat dizabilității acestora. O altă iregularitate ține de faptul că sunt menținute, în continuare, dormitoarele de capacitate mare, ce nu asigură intimitate persoanelor.

În cadrul verificărilor s-a mai constatat că în blocurile sanitare ale instituției nu există condiții precare, iar hainele și încălțămintea rezidenților este uzată. Rezidenții nu sunt antrenați în activități și se confruntă cu o atitudine negativă din partea angajaților, manifestată prin agresivitate și chiar violență.

N-AU INTIMITATE

La momentul realizării vizitei la instituția din Bădiceni erau 280 de rezidenți, care sunt repartizați în 20 grupe a câte 11-14 rezidenți în dormitoare. La instituție urmează să fie făcut un proces de reconstrucție a saloanelor de capacitate mare în saloane de capacitate mică a câte 2-4 persoane de la etajul doi a instituției.

PROBLEME „CU BARBĂ”

Direcția prevenirea torturii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului va elabora și face public un raport asupra vizitei la instituția de la Bădiceni. Viitorul document va conține și un aviz obligatoriu în vederea ameliorării situației. Este de menționat că la Centrul de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități adulte din Bădiceni sunt depistate cu regularitate abateri de la normele de întreținere a rezidenților. Vizitele de monitorizare scot constant la suprafață probleme, care însă nu se rezolvă cu anii.

CE SPUNE ADMINISTRAȚIA INSTITUȚIEI VIZATE  

Administrația Centrului din Bădiceni nu neagă existența problemelor semnalate. Acum sunt executate o serie de lucrări într-un bloc al instituției, lucrări ce ar urma să fie finalizate până în luna decembrie a.c.

„Acum au loc mai multe lucrări de îmbunătățire a condițiilor de întreținere. Sunt replanificate dormitoarele și se fac lucrări în restul spațiilor din bloc. Condițiile vor fi îmbunătățite odată cu finalizarea acestor lucrări, la finele anului”, a spus, pentru Jurnalist.md, Oxana Coadă, directorul interimar al Centrului din Bădiceni.

Potrivit ei, pentru efectuarea lucrărilor de îmbunătățire a condițiilor de întreținere în instituție s-au alocat, din bugetul de stat, peste 2,5 milioane de lei. În acest an, toate alocațiile de stat au fost direcționate pentru efectuarea lucrărilor de renovare din unul din cele două blocuri ale Centrului.

Cât privește, comportamentul agresiv al unor angajați, administrația Centrului afirmă că permanent se lucrează în vederea eliminării acestui fenomen.

„Purtăm discuții cu angajații, dar, practic, e imposibil să controlezi comportamentul fiecărui dintre cei 200 de angajați. E greu, foarte greu. Bineînțeles că facem tot ce putem pentru ca să nu mai avem asemenea cazuri”, a spus Oxana Coadă.

Cele două blocuri ale actualului Centru de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități adulte din Bădiceni, raionul Soroca, au fost construite în perioada sovietică, acum aproape 80 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -