vineri, iunie 14, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

36 de ONG cer Parlamentului să numească o nouă componență a Comisiei Electorale Centrale

Acasă Articole Alegeri libere şi corecte 36 de ONG cer Parlamentului să numească o nouă componență a Comisiei...

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte, o entitate formată din 36 de organizații neguvernamentale din R. Moldova, a făcut un apel în care cere Parlamentului să numească noi membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC) și să îmbunătățească cadrul legislativ legal.

Organizațiile membre ale Coaliției observă că mandatul membrilor CEC a expirat pe 16 iunie a.c., fiind  prelungit pentru un termen de maximum 90 de zile. În documentul citat, Coaliția face apel noua componență a CEC să fie desemnată „pe criterii de profesionalism, integritate, meritocrație și nu în baza loialității politice.”

Semnatarii apelului cer, în acest sens, organizarea unui proces public de numire a noilor membri în componența CEC și „să fie asigurată reprezentarea egală a femeilor și bărbaților la desemnarea noilor membri CEC.”

Totodată, Coaliția solicită Parlamentului să modifice legislația electorală și cea conexă în corespundere cu adresele Curții Constituționale, constatările și recomandările misiunilor naționale și internaționale de observare a alegerilor. Printre recomandări se numără completarea legislației sub aspectul sancționării unor fenomene precum utilizarea abuzivă a resurselor administrative; transportarea organizată ilicită a alegătorilor în ziua alegerilor și utilizarea discursului de ură și instigare la discriminare.

Semnatarii apelului solicită, de asemenea, îmbunătățirea mecanismului de supraveghere și control a finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale.

Din Coaliția Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte fac parte 36 organizații neguvernamentale care au subscris principiilor stipulate de Carta pentru Alegeri Libere și Corecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -