sâmbătă, mai 18, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Fenomenul torturii în R. Moldova, în vizorul Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei

Acasă Regiuni Chișinău mun. Fenomenul torturii în R. Moldova, în vizorul Comitetului de Miniștri al Consiliului...

În perioada 14-16 septembrie a.c., Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei va verifica măsurile pe care le-a întreprins țara noastră în vederea executării grupului de cauze Levința (hotărâri ale CtEDO). În cadrul acestora au fost constatate aplicarea torturii și a relelor tratamente de către poliție, neinvestigarea eficientă a acestora, condamnarea în baza probelor obținute în urma maltratării, neacordarea asistenței medicale adecvate deținuților etc.).

Guvernul de la Chișinău se angajase în fața Comitetului de Miniștri să reducă acest fenomen nociv.

Zilele trecute, Centrul de Resurse Juridice din Moldova și Asociația Promo-LEX au transmis Comitetului de Miniștri o comunicare despre garanțiile și impactul măsurilor întreprinse de către autorități în vederea prevenirii și combaterii respectivului fenomen.

CRJM și Promo-LEX au constatat existența, în continuare, a unui număr mare de plângeri ce reclamă aplicarea maltratării. Rata de condamnare a persoanelor care au aplicat tortura este și mai mică, fapt ce generează impunitate pentru torționari, susțin autorii comunicării.

Semnatarii au îndemnat Comitetul de Miniștri al CE să solicite, între altele, autorităților moldovenești să asigure îmbunătățirea calității investigațiilor privind acuzațiile de maltratare și acordarea priorității acestor cazuri; să se asigure că persoanele suspectate de maltratare sunt suspendate imediat din funcție și rămân suspendate pe întreaga durată a investigației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -