12 C
Chișinău
luni, octombrie 25, 2021
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Maia Sandu: „să construim într-un final stația de epurare la Soroca”

Acasă Chișinău mun. Maia Sandu: „să construim într-un final stația de epurare la Soroca”

În discursul său inaugural de la prima ședință a noului Parlament, președintele R. Moldova, Maia Sandu, a atras, între altele, atenția deputaților că țara se confruntă cu o serie de probleme majore ce țin de protejarea resurselor acvatice și de management a deșeurilor.

Maia Sandu a declarat că trebuie urgentată construirea Stației de epurare de la Soroca, problemă nerezolvată de ani de zile.

„Trebuie să gestionăm cu grijă resursele noastre de apă, să avem un plan național de asigurare a localităților cu apă și servicii de canalizare. Să construim într-un final stația de epurare la Soroca și în alte orașe ale țării, pentru a nu mai contamina Nistrul și alte râuri, din care bem apă cu toții. Trebuie să curățăm albia râurilor mici. Trebuie să încurajăm folosirea grijulie a apei în sectorul rezidențial”, a declarat Maia Sandu în sala de plen a Parlamentului.

Jurnalist.md precizează că, de mai mulți ani, apele reziduale din Soroca sunt deversate direct în râul Nistru. Zilnic, peste 2.300 de metri cubi de ape reziduale din oraş se scurg direct în râu. Abia în primăvara acestui an, au demarat lucrările de elaborare a Studiului de fezabilitate și de impact asupra mediului pentru construcția Stației de epurare a apelor uzate în oraș. Pentru realizarea studiului, Banca Mondială a alocat circa 235.000 euro. Studiul este realizat de o companie franceză.

În discursul său de astăzi din Parlament, șefa statului a mai spus că politicile de mediu trebuie gândite și implementate în complex, în situația în care schimbările climatice deja afectează țara. Președinta a mai spus că e foarte important să se facă o claritate în gestionarea deșeurilor, ca țara să aibă un management responsabil al deșeurilor solide, domeniu, care gestionat corect, poate deveni o sursă de venit și o industrie nouă. Maia Sandu a mai declarat că, în următorii zece ani, în Moldova trebuie să fie plantați cel puțin 100 de mii de hectare de pădure.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -