luni, aprilie 15, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Cea mai veche biserică din Soroca va fi restaurată în cadrul unui proiect transfrontalier

Acasă Articole Altele Cea mai veche biserică din Soroca va fi restaurată în cadrul unui...

Biserica „Sfântul Dumitru”, cel mai vechi locaș de cult din orașul Soroca, va fi restaurată și consolidată în cadrul unui proiect transfrontalier, alături de Biserica „Sfinții Teodori” din Iași (România).

Costul total al lucrărilor pentru restaurarea celor două biserici se ridică la 1 mil. 662 mii de euro. Circa 1,5 mil de euro sunt alocați de Uniunea Europeană, restul – peste 166 mii de euro – de cei patru parteneri de proiect Parohia „Sfinții Teodori”, Biserica „Sfântul Dumitru”, Asociația „Soarta” (RM) și Fundația Solidaritate și Speranță (România).

„Este un proiect complex care include patru parteneri – două biserici și două fundații. Dorim să redăm bisericilor frumusețea de altădată, așa cum au fost ctitorite și cum și-au dorit ctitorii ca ele să se mențină de-a lungul istoriei, dar și pentru a le pune în valoare arhitectura”, a spus pr. Benone Dascălu de la parohia „Sfinții Teodori”, citat de doxologia.ro.

Proiectul se numește „Conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric în zona transfrontalieră Iași și Soroca” și este finanțat prin programul operațional comun România-RM (2014-2020), prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat.

Perioada de implementare a proiectului este de doi ani, iar lider de proiect e Parohia „Sfinții Teodori” din Iași.

Biserica „Sfântul Dumitru” din Soroca datează cu anii 1814-1827. Biserica „Sfinții Teodori” din Iași a fost zidită între anii 1750-1761.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -