marți, noiembrie 21, 2023
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Zece laboratoare ale UTM au fost modernizate pe bani alocați de UE

Acasă Regiuni Chișinău mun. Zece laboratoare ale UTM au fost modernizate pe bani alocați de UE

Două milioane de euro au fost investite în modernizarea a zece laboratoare din cadrul Universității Tehnice din Moldova. Banii au fost alocați de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții în cadrul proiectului Livada Moldovei, o linie de credit în valoare de 120 de milioane de euro, destinată investițiilor întreprinderilor mici și mijlocii din sectorul horticol.

De acum, studenții Facultății Tehnologia Alimentelor și Facultății Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi au acum la dispoziție echipamente care le oferă un cadru optim pentru studiere, dezvoltarea aptitudinilor în timpul cursurilor practice, dar și cercetare de profil.

Din banii alocați în cadrul proiectului la UTM, a fost procurat mobilier pentru cinci laboratoare, articole din sticlă, precum și echipamente și reactivi chimici pentru șase laboratoare. O parte din cele două milioane de euro a fost destinată izolației termice, prin schimbarea ferestrelor Facultății Tehnologia Alimentelor. A fost reparat și amfiteatrul aceleiași facultăți.

Printre analizele care vor fi efectuate în cele zece laboratoare renovate, se numără analiza sanitaro-igienică a calității apei și aerului, controlul microbiologic al solului, precum și controlul igienic al ambalajelor. Studenții vor putea cerceta indicii fizico-chimici de calitate a produselor horticole proaspete și vor studia procesul de limpezire a sucurilor, de fierbere a gemurilor sau de fabricare a sosurilor.

Până în prezent, în cadrul proiectului Livada Moldovei al BEI, zece instituții de învățământ care pregătesc specialiști în domeniul horticol au beneficiat de finanțări de circa 11,4 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -