Consumul de cafea în Republica Moldova a înregistrat o creștere spectaculoasă în ultimii 10 ani, cu o rată anuală de 18% per adult.

Dacă acum cinci ani, un moldovean consuma, în medie, o singură ceașcă de cafea pe an, anul trecut cifra a ajuns la 167 de cești, depășind media globală de 140 cești per adult pe an (aproximativ 1,3 kg de cafea consumată). Cu toate acestea, în Moldova se consumă de 7 ori mai puțină cafea decât în UE, unde un adult consumă anual 1.170 de cești, arată un studiu al companiei iData.

Potrivit datelor, aproape 60% din cafeaua consumată în Moldova provine din Italia, urmată de Germania cu 10% și Rusia cu 8,6%. Doar 4,6% din cafea este importată direct din țările cultivatoare, restul fiind adusă din state industrializate care prelucrează boabele. Astfel, peste 95% din cafeaua consumată local provine din țări dezvoltate care nu cultivă, ci doar procesează cafeaua.

În R. Moldova, prețul avantajos de import al boabelor de cafea a stimulat dezvoltarea procesării acestora pentru export. În ultimii trei ani principalele piețe de export au fost: România – 89,1%, Emiratele Arabe Unite – 2,6%, Belarus – 1,4%, Arabia Saudită – 0,6% și Rusia – 0,5%.

În 2016 prețul de export al cafelei a fost de peste 13 USD/kg, iar valoarea totală a exporturilor a fost atunci de 120 de mii USD. În 2024, exporturile totale au însumat peste 639 mii USD, cu peste 17,26 mil. USD mai puțin decât valoarea importurilor.