Gimnaziul „Iurie Boghiu” din satul Flămînzeni, raionul Sîngerei, a reușit să reducă consumul de energie cu aproape 30% datorită implementării unui proiect de eficiență energetică. Proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană cu peste un milion de euro.

Astăzi, gimnaziul are capacitatea de a produce energie regenerabilă și dispune de propria stație de epurare. Proiectul a fost premiat la Gala „Moldova Eco Energetică 2023” ca fiind una dintre cele mai bune zece inițiative energetice din țară.

30 de procente mai puțină energie

„Consumul de energie s-a redus cu 30 de procente datorită celor 15 măsuri investiționale care au avut loc în instituția noastră”, a declarat directoarea gimnaziului, Lilia Cumpătă. „Clădirea a fost termoizolată, s-au instalat panouri fotovoltaice pe acoperiș, s-a construit o scară de acces pentru copiii cu dizabilități și s-a modernizat cantina.”

Condiții mai bune pentru elevi și profesori

„Ne bucură faptul că avem o instituție frumoasă și condiții foarte bune pentru a învăța”, a declarat coordonatoarea de proiect, Aliona Neamțu.

Elevii sunt și ei încântați de noile condiții. „Mie îmi place foarte mult această școală pentru că este încăpătoare, luminoasă, spațioasă”, a spus un elev. „Avem săli de educație fizică, vestiare, tot ce ne trebuie.”

Un exemplu de urmat

Proiectul de la Flămînzeni este un exemplu de urmat pentru alte instituții de învățământ din țară. „Școala este total schimbată”, a menționat Ecaterina Savuleac, profesoară. „Pereții sunt mai groși, sălile de clasă sunt mai călduroase, avem baterii performante, aerisire și copiii noștri respiră un aer curat.”

Lucrările de renovare au durat doi ani și au fost implementate cu sprijinul GIZ Moldova în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord.

Acest proiect demonstrează cum investițiile în eficiență energetică pot duce la economii semnificative de costuri și la îmbunătățirea condițiilor de învățare pentru elevi și profesori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.