joi, februarie 22, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Grupul de acțiune locală „Movila Măgura” contribuie la dezvoltarea economică și socială a comunităților din 3 raioane

Acasă Regiuni Fălești Grupul de acțiune locală „Movila Măgura” contribuie la dezvoltarea economică și socială...

Grupul de Acțiune Locală (GAL) „Movila Măgura”, care include 28 de localități din 3 raioane (Fălești, Ungheni, Sîngerei), pe parcursul anului 2023 a contribuit la dezvoltarea economică și socială a comunităților din această zonă.

În cadrul a două apeluri de propuneri în cadrul Programului LEADER, GAL „Movila Măgura” a acordat granturi în valoare totală de peste 1,5 milioane de lei pentru implementarea a 29 de inițiative locale.

Dintre acestea, 14 proiecte au vizat dezvoltarea economică, 11 proiecte au vizat îmbunătățirea infrastructurii și 4 proiecte au vizat promovarea tradițiilor și culturii locale.

În domeniul economic, GAL „Movila Măgura” a sprijinit dezvoltarea agriculturii prin dotarea aplicanților cu echipamente agricole, precum și prin dezvoltarea afacerilor non-agricole.

De exemplu, un grup de producători de legume din comuna Catranîc a primit un grant pentru achiziționarea de echipamente de procesare a legumelor, iar o asociație de femei din comuna Sărata Veche a primit un grant pentru a deschide un atelier de producție de sucuri naturale.

În domeniul infrastructurii, GAL „Movila Măgura” a sprijinit realizarea de lucrări de reparație la instituțiile publice, precum și construcția de noi infrastructuri.

De exemplu, administrația locală din satul Sărata Veche a primit un grant pentru construcția unei porțiuni de trotuar ce duce spre muzeu, iar administrația comunei Pietrosu a primit un grant pentru reabilitarea căminului cultural din satul Măgura Nouă.

În domeniul culturii, GAL „Movila Măgura” a sprijinit organizarea de evenimente culturale și promovarea tradițiilor locale.

De exemplu, APL Făleștii Noi a primit un grant pentru achiziționarea de costume populare, iar o asociație culturală din comuna Ișcalău a primit un grant pentru a organiza o sărbătoare a satului.

„Anul 2023 a fost unul strategic pentru GAL „Movila Măgura”, o perioadă în care am gestionat, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere cantitativ, o listă impresionantă de proiecte”, a declarat Ludmila Golovatic, managerul GAL „Movila Măgura”.

„Credem în dezvoltarea comunitară, în implicarea locală, în importanța consultării cetățenilor și în faptul că ridicarea nivelului economic al localităților noastre reduce din vulnerabilitatea fiecărui cetățean, sporind, totodată, șansele de reducere a exodului, atât către țări străine, cât și către mediul urban”, a mai spus Golovatic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -