marți, noiembrie 21, 2023
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

/VIDEO/ Încasare a pensiei alimentare. Ce se întâmplă atunci când cel care trebuie să o plătească nu o face

Acasă Regiuni Bălți mun. /VIDEO/ Încasare a pensiei alimentare. Ce se întâmplă atunci când cel care...

Ești inapt de muncă și tocmai treci printr-un proces de divorț, iar frica ta cea mare este că nu vei fi în stare să-ți asiguri existența. Află că, în Republica Moldova, Codul Familiei prevede mai multe situații în care unul dintre soți poate pretinde la pensia de întreținere. Iar incapacitatea de muncă a unuia dinte soți sau fost soț este unul dintre acele cazuri.

Pe lângă aceasta, de întreținere poate beneficia soţia în timpul gravidităţii, părintele care îngrijeşte copilul comun timp de 3 ani după naşterea acestuia sau părintele care îngrijeşte un copil cu dizabilităţi până la vârsta de 18 ani.

Mai poate pretinde la pensia de întreținere și fostul soţ sau soție care necesită sprijin material şi a atins vârsta de pensionare, în termen de cel mult 5 ani după divorț, dacă cei doi au fost căsătoriți mai mult de 15 ani.

Codul Familiei prevede și obligaţia părinţilor de a întreține copiii, precum și a copiilor majori de a-şi întreţine părinţii. Totodată, legislația prevede obligația de întreţinere dintre fraţi şi surori, obligația de întreținere a bunicilor, nepoților, copiilor și părinților vitregi sau chiar obligaţia copiilor de a-şi întreţine educatorii.

obligaţia părinţilor de a întreține copiii
obligaţia copiilor majori de a-şi întreţine părinţii
obligația de întreţinere dintre fraţi şi surori
obligația de întreținere a bunicilor, nepoților, copiilor și părinților vitregi
obligaţia copiilor de a-şi întreţine educatorii

Totuși, cele mai comune cazuri țin de obligația de întreținerea a soților sau foștilor soți, dar și de obligația părinţilor de a-și întreţine copiii minori şi copiii majori inapți de muncă. Modul de plată a pensiei de întreţinere e de terminat în baza unui contract încheiat între părți.

Dacă lipseşte un atare contract şi părinţii nu participă la întreţinerea copiilor, pensia de întreţinere se încasează pe cale judecătorească, la cererea unuia dintre părinţi, a copilului major inapt de muncă, a tutorelui copilului sau a autorităţii tutelare teritoriale.

Pensia de întreţinere pentru copilul minor se încasează din salariu, dar și din alte venituri ale părinţilor, în mărime de 1/4 – pentru un copil, 1/3 – pentru 2 copii şi 1/2 – pentru 3 şi mai mulţi copii.

1/4 – pentru un copil

1/3 – pentru 2 copii

1/2 – pentru 3 şi mai mulţi copii

ATENȚIE! Cuantumul cotelor poate fi micşorat sau majorat de instanţa judecătorească, ținându-se cont de starea materială şi familială a părinţilor, dar și de alte circumstanţe importante.

tvn.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -