duminică, februarie 25, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Ziua Mondială a Refugiatului, marcată la Chișinău cu muzică și pictură

Acasă Regiuni Chișinău mun. Ziua Mondială a Refugiatului, marcată la Chișinău cu muzică și pictură

Ziua Mondială a Refugiatului a fost marcată, aseară, la Chișinău printr-o expoziție de pictură și un concert susținut de mai mulți artiști din Moldova și Ucraina.

Printre interpreți s-au numărat Pașa Parfeni și Adrian Ursu, saxofonistul ucrainean Igor Znatokov și cântărețele din țara vecină Olga și Olesya Șevcenko, soția ambasadorului Ucrainei în Moldova. Ultima a cântat o piesă în limba română și le-a transmis un mesaj de gratitudine moldovenilor, la fel în română, pentru faptul că i-au primit pe ucraineni ca pe frați.

Evenimentul a fost organizat de către Agenția ONU pentru Refugiați, la Muzeul Național de Istorie, și a reunit reprezentanți ai mai multor ambasade și organizații internaționale, dar și ucraineni care și-au găsit adăpost în țara noastră.

Din februarie și până în prezent, peste jumătate de milion de refugiați ucraineni au tranzitat teritoriul R. Moldova, iar peste 80 de mii se află în prezent aici, jumătate dintre ei fiind copii. În această perioadă, peste o sută de bebeluși ucraineni s-au născut în R. Moldova, iar peste 6.000 de copii din țara vecină au fost încadrați în sistemul nostru de învățământ.

În prezent, peste 85 de mii de refugiați se află în Moldova, dintre care 82 de mii sunt ucraineni, iar peste 3.700 – cetățeni de alte naționalități. Peste 95% dintre refugiați sunt găzduiți de familii de moldoveni sau și-au găsit locuințe pe cont propriu.

Ziua Mondială a Refugiatului a fost marcată pentru prima data pe 20 iunie 2001, fiind o inițiativă a ONU pentru a onora refugiații din întreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -