marți, iulie 23, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Spiridon Vangheli, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți scriitori din Moldova, împlinește 90 de ani

Acasă Regiuni Chișinău mun. Spiridon Vangheli, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți scriitori din Moldova,...

Cunoscutul scriitor pentru copii, Spiridon Vangheli, împlinește astăzi onorabila vârstă de 90 de ani.

Într-un mesaj de felicitare, ministrul Culturii, Sergiu Prodan menționează că „Spiridon Vangheli este o valoare a poporului nostru.”

„Spiridon Vangheli a reușit să-l înscrie pe Guguță în galeria internațională a personajelor care inspiră copilăria, alături de  Pinochio, Mickey Mouse, Spiderman, Degețica și alte personaje”, se arată în mesajul de felicitare a lui Sergiu Prodan.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, în prezent raionul Râșcani.

A debutat în 1962 cu placheta „În țara fluturilor”, urmată de mai multe volume: „Soarele”, „Pe lume”, „Băiețelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguță”, „Ministrul bunelului”, „Guguță – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Tatăl lui Guguță când era mic” ș.a.

Spiridon Vangheli este unul dintre coautorii „Abecedarului” (1970, 1990). În 2006 a realizat proiectul „Carte de citire și gândire” pentru clasele I-IV în patru volume.

Pe parcursul anilor, Spiridon Vangheli a obținut diverse premii, a fost decorat cu „Ordinul Republicii”, cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de Maestru al Artei şi cu cel de Scriitor al Poporului. Potrivit Ministerului Culturii, cel mai important titlu pe care l-a primit Spiridon Vangheli, oferit de cititorii săi, este cel de „Tatăl lui Guguță” – cel mai cunoscut personaj din Moldova și imaginea acestuia în lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -