miercuri, mai 22, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

R. Moldova a fost condamnată la CtEDO pentru decesul lui Valeriu Boboc în timpul protestelor din 7 aprilie 2009

Acasă Uncategorized @ro R. Moldova a fost condamnată la CtEDO pentru decesul lui Valeriu Boboc...

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a constatat violarea Articolului 2, dreptul la viață, din Convenție, bătaia până la moarte a lui Valeriu Boboc, în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009. Curtea a stabilit că utilizarea forței de către poliție nu era absolut necesară, dar și lipsa unei investigații eficiente.

R. Moldova a fost obligată să achite în beneficiul reclamanților suma de 50.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și suma de 7.000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli, potrivit unui comunicat al Asociației „Juriști pentru Drepturile Omului”.

Reclamanții în această cauză sunt Ala Boboc, Victor Boboc, părinții lui Valeriu Boboc, și Natalia Romanciuc, soția celui decedat. Cauza vizează bătaia până la moarte a feciorului/soțului reclamanților de către poliție în cadrul protestelor în masă ce au avut loc în centrul Chișinăului în aprilie 2009, de asemenea și modul în care maltratarea și decesul acestuia au fost ulterior investigate.

Valeriu Boboc și-a pierdut viața în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009.

În ani precedenți, în jur de zece participanți la acțiunile de protest din aprilie 2009 au obținut câștig de cauză la CtEDO pentru aplicarea de către poliție a torturii și relelor tratamente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -