joi, februarie 22, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

VIDEO. Oamenii din nordul țării revin la clăci. Produc chirpici din lut pentru a-și construi case ecologice

Acasă Regiuni Sîngerei VIDEO. Oamenii din nordul țării revin la clăci. Produc chirpici din lut...

În comuna Pepeni, raionul Sângerei, pe fondul creșterii prețurilor la materialele de construcție, oamenii și-au amintit de clăcile de odinioară pentru producerea artizanală de chirpici*.

„Cât costă materialul (de construcție), asta e soluția optimă”, spune autorul unui video realizat la o clacă din Pepeni.

Gospodarul care a organizat claca spune că a calculat că are nevoie de circa 2500 de chirpici mari. Cei circa 80 m.c. de cotileț l-ar fi costat sub 100.000 de lei.

În trecut, moldovenii își ridicau case din chirpici, acestea fiind ecologice, rezistente la cutremure și conservau bine căldura pe timp iarnă, iară răcoarea – vara.

„Facem (chirpici) pentru o casă ecologică, care să fie dată cu var”, spune unul dintre participanții la clacă.

Un altul afirmă că speranța de viață a oamenilor de prin părțile locului era, în trecut, mai mare pentru că duceau un mod sănătos de viață.

„Buneii noștri ajungeau și la 100 de ani, iar acum mai în vârstă de 70 de ani nu-s. Spunea preotul că în ’83, când a venit în sat, erau peste 200 de bătrâni, acum îs vreo trei”, spune un bărbat.

* Chirpici (în alte regiuni -lampaci) – material de construcție în formă de cărămidă, făcut dintr-un amestec de lut, paie și băligar uscat la soare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -