marți, mai 17, 2022
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

BNM: inflația va continua să crească până în toamnă

Acasă Chișinău mun. BNM: inflația va continua să crească până în toamnă

Cel de-al doilea Raport asupra inflației din acest an, prezentat la finele acestei săptămâni de guvernatorul BNM, Octavian Armașu, arată că anul 2022 va fi marcat de creșterea continuă a inflației. Aceasta va crește până în toamnă, după care va descrește treptat.

Pentru anul 2022, BNM prognozează o medie de 27,3%, cu o creștere de peste 30% în toamnă, iar în 2023 se așteaptă o rată medie a inflației de 16,5%.

Octavian Armașu a menționat la prezentarea raportului că toate economiile, inclusiv cele avansate, se confruntă cu o inflație în creștere, ca urmare a crizei pandemice și a războiului din țara vecină – Ucraina.

„Băncile centrale  sunt puse în situația de a înăspri politica monetară. De rând cu celelalte bănci, BNM, prin restricționarea politicii monetare, urmărește să atenueze efectele șocurilor inflaționiste și să asigure stabilitatea financiară”, a spus Armașu, care a subliniat că valul de scumpiri internaționale la resursele energetice și la produsele alimentare a avut un impact major asupra proceselor inflaționiste din R. Moldova.

În R. Moldova inflația este mai mare decât în alte țări din regiune din cauza ponderii mari a produselor alimentare în coșul de consum, economia mică și deschisă, dezechilibrelor în economie provocate de menținerea unor tarife neajustate care nu a fost ajustate la timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -