duminică, noiembrie 27, 2022
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

La ce servicii medicale gratuite a fost extins accesul cetățenilor asigurați

Acasă Regiuni Chișinău mun. La ce servicii medicale gratuite a fost extins accesul cetățenilor asigurați

În rezultatul modificărilor la Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, aprobate recent de Guvern, cetățenii asigurați vor avea acces la mai multe servicii medicale gratuite, esențiale pentru diagnosticare și tratament.

Astfel, medicii de familie vor putea elibera bilete de trimitere pentru mai multe servicii medicale necesare pentru stabilirea diagnosticului. Toate persoanele vor avea acces la anestezie în cazul efectuării procedurilor de diagnostic și tratament invaziv, precum colonoscopie, bronhoscopie, puncție, biopsie etc.

Modificările prevăd că nu doar pacienții cu maladii oncologice vor putea beneficia de protezare oculară gratuită, în caz de anoftalmie, defect parțial sau total al globului ocular, dar și persoanele cu alte boli. Toți pacienții vor beneficia gratuit de proteze oro-maxilo-faciale individuale.

În lista serviciilor de înaltă performanță, potrivit Guvernului, au fost incluse metode moderne de investigații, precum testarea citogenetică prin FISH (hibridizare fluoriscentă in situ), necesară pentru diagnosticarea leucemiei acute și cronice, dar și a limfoamelor maligne. Testarea citogenică este indicată și pentru diagnosticarea altor tipuri de cancer, precum cel pulmonar, ovarian etc. Până acum, pacienții erau nevoiți să achite pentru aceste investigații.

De asemenea, investigația PET CT (tomografie cu emisie de pozitroni combinată cu computer tomografic) va fi efectuată tuturor persoanelor pentru a evalua eficacitatea tratamentului în cazul patologiilor oncologice.

A fost extins spectrul de investigații pentru determinarea parametrilor bacteriologici, imunologici, investigaţii citomorfologice şi histopatologice, investigaţii radiodiologice etc.

Vor fi compensate dispozitivele medicale, inclusiv cele pentru determinarea glicemiei, pungile colectoare pentru stome, urostome și exoprotezele mamare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -