joi, noiembrie 23, 2023
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Rezoluție de susținere a procesului de aderare a R. Moldova la UE, adoptată la București

Acasă Articole Altele Rezoluție de susținere a procesului de aderare a R. Moldova la UE,...

Comisia comună pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul de la Chişinău a adoptat, joi, o rezoluţie de susţinere a procesului de aderare a R. Moldova la UE.

Comisia, care este alcătuită din parlamentari români şi moldoveni, s-a reunit joi la Palatul Parlamentului.

În rezoluţie se pune accentul pe rolul „esenţial” pe care îl are transferul de expertiză de la Parlamentul României către cel al R. Moldova în vederea armonizării legislaţiei naţionale cu normele UE.

„Exprimăm iniţiativa conturării unui organism de consultare şi îndrumare în subordinea Parlamentului României care să vizeze oferirea de suport atât Parlamentului R. Moldova, cât şi tuturor celorlalte instituţii angajate în parcursul european în vederea depăşirii deficienţelor inerente apărute odată cu procesul de reforme către dreptul european”, se arată în documentul citat de Agerpres.

Conform acestuia, obiectivul fundamental al comisiei comune este susţinerea procesului de aderare a R. Moldova la UE, urmând să fie oferit sprijin Guvernului de la Chişinău pentru parcurgerea rapidă a etapelor necesare.

„Salutăm decizia R. Moldova din data de 3 martie 2022 de depunere a cererii de aderare, precum şi primirea chestionarului Comisiei Europene necesar emiterii avizului cu privire la cererea sus-menţionată în data de 11 aprilie 2022. Susţinem parcurgerea rapidă a procedurilor de aderare şi armonizare cu legislaţia UE şi exprimăm întreaga disponibilitate a comisiei comune de a oferi sprijin în acest sens Guvernului R. Moldova. Încurajăm reformele şi evoluţia favorabilă a proceselor democratice din Republica Moldova. Solicităm recunoaşterea cât mai grabnică a perspectivei europene clare a Republicii Moldova pe baza eforturilor şi progreselor înregistrate de aceasta”, se subliniază în rezoluţie.

Potrivit membrilor comisiei, integrarea în UE a Republicii Moldova reprezintă un deziderat strategic pentru cele două state „în virtutea comuniunii de limbă română, cultură şi tradiţii, istorie comună şi a legăturilor speciale de frăţietate românească”.

„Membrii comisiei comune subliniază necesitatea respectării stricte a dreptului internaţional, a ordinii internaţionale bazate pe reguli şi condamnă cu fermitate agresiunea militară ilegală, nejustificată şi neprovocată a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei. Ne exprimăm deplina solidaritate cu Ucraina şi poporul ucrainean, victime ale agresiunii premeditate a Federaţiei Ruse. Partea română a comisiei felicită modul exemplar în care Guvernul, cetăţenii, autorităţile publice centrale şi locale din R. Moldova gestionează afluxul masiv de refugiaţi de război din Ucraina”, se mai arată în rezoluţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -