vineri, iunie 14, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

INFOGRAFIC. Cele mai răspândite afecțiuni mintale ale moldovenilor. Peste 200.000 de cetățeni s-au adresat la Centrele Comunitare de Sănătate Mintală

Acasă Regiuni Chișinău mun. INFOGRAFIC. Cele mai răspândite afecțiuni mintale ale moldovenilor. Peste 200.000 de cetățeni...

Pe parcursul anului 2021,  peste 217 mii de persoane au beneficiat de serviciile celor 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM) din R. Moldova, potrivit unui buletin informativ al proiectului moldo-elvețian MENSANA.

La evidență sunt peste 69 de mii de persoane care au fost diagnosticate cu diverse probleme de sănătate mintală, cele mai frecvente fiind tulburările depresive, cele anxioase sau legate de factorii de stres, schizofrenia.

Cele mai frecvente probleme de sănătate mintală depistate și tratate în cadrul CCSM sunt schizofrenia, tulburările schizoide şi delirante (12.527 de cazuri), tulburările nevrotice, cele legate de factori de stres şi tulburările somatoforme, inclusiv anxietate, depresie nevrotică,  reacţie la stres sever şi tulburări de adaptare (4.879 de cazuri). Demența este și ea o problemă des întâlnită (3.977), la fel ca tulburările de dispoziţie, inclusiv depresia și tulburarea afectivă bipolară (3.417), dar și tulburările dezvoltării psihologice, inclusiv cele din spectrul autist (1.843 de cazuri).

Circa 55% dintre adresări au avut loc în mediul rural, iar 45% – în cel urban. Din numărul total de adulți care au avut nevoie de ajutor, 60% sunt bărbați, iar 40% – femei. Anul trecut, la Centrele Comunitare de Sănătate Mintală au fost consultați 28.620 de copii, 53% dintre care din mediul rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -